Család

Viszlát óvszer: kész a férfi fogamzásgátló

Ha a nem kívánt terhességet el akarták kerülni, a férfiak eddig kizárólag az eseti megoldást nyújtó óvszerre hagyatkozhattak. A napokban viszont megkezdődik egy új férfi fogamzásgátló embereken való tesztelése – a nyulaknál működött az injekció.

Minimum 12 hónap a hatása annak a Vasalgel nevű szernek, mely egy egyszerű injekcióval biztonságos fogamzásgátlást tesz lehetővé a férfiak számára.

A Vasalgelt az ondóvezetékbe kell fecskendezni, és a 12 hím nyúlon elvégzett tesztek szerint tovább tart a hatása, mint azt korábban várták. A  Vasalgel blokkolja az ondóvezetéket egy rugalmas, szivacsos, hidrogél anyaggal, ami annyit jelent, hogy minden fontos folyadék átjut rajta, de a nagyobb dolgok, mint például a spermiumok, nem – tehát megelőzi a terhességet. Az egyszeri injekció után a férfiaknak nem kell naponta beszedniük valamit, ami a női, hormonális tabletták egyik legnagyobb hátránya (sőt létezik olyan új típusú fogamzásgátló, ami trombózist okozhat). 

Számos veszélyes tabletta létezik
Számos veszélyes tabletta létezik

Nem marad steril

A Vasalgel másik fontos tulajdonsága, hogy kiürül a szervezetből, tehát aki egyszer megkapta, az is ismét nemzőképes lesz. A férfiak eddig (az óvszeren túl) csak az ondóvezeték elkötését választhatták, ha meg akarták előzni a nem kívánt terhességet, a kutatók pedig régóta kísérleteznek egyéb tartós, de visszafordítható megoldásokkal.

A kísérletben használt 12 nyúl egyébként nem tudott megtermékenyíteni másik nyulat az egyéves kísérlet folyamán, a testük pedig semmilyen abnormális tünetet nem mutatott, az a hét példány pedig, amelyikből kimosták a gélt, újra termékeny lett. 

A Vasalgel valószínűsíthetően 2018-tól lesz kapható.

(via index.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top