Család

Hosszabb idejű táppénzt kaphatnak a teljes családok

Az egyedülálló szülők jelenleg dupla annyi napot tölthetnek táppénzen beteg gyermekükkel, mint a teljes családban élő anyák és apák. Azonban már nem sokáig.

Hosszabb idejű, a gyermeküket egyedül nevelőkével azonos mértékű gyermekápolási táppénzt kaphatnak a teljes családok – írja a Magyar Idők.

A jelenleg hatályos egészségbiztosítási törvény előnyben részesíti azon szülőket, akik egyedülállóként nevelik gyermeküket, mivel ők kétszer annyi napot tölthetnek otthon beteg gyermekükkel, mint azok az anyák és apák, akik teljes családban élnek.
Ezen változtatna a parlament előtt fekvő egészségügyi salátatörvény. Az intézkedés a hatásszámítás szerint évente alig 37 millió forint többletkiadást jelent.

Egyre kevesebben veszik igénybe a táppénzt

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a magyarok egyre kevésbé élnek általában a táppénz, így a gyermekápolási táppénz lehetőségével is. Tavalyelőtt az alkalmazottak által igénybe vett betegállománynak átlagosan az öt, az egyéni és társas vállalkozások tagjai esetében pedig alig több mint egy százaléka volt gyermekápolási táppénz.

Ennek legfőbb oka, hogy az összeg mindössze az átlagkereset 50, illetve 60 százaléka – de napi összege nem haladhatja meg a 7 ezer forintot.

A Profession.hu több mint ötszáz családot vizsgáló kutatása tavaly megállapította: minden tizennegyedik hét évnél fiatalabb gyerek teljesen egyedül marad otthon, amikor beteg, mert a szülők egyharmada egyáltalán nem vesz ki ilyenkor szabadságot. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2014-ben összesen 233 ezer gyermekápolási táppénzes esetet regisztrált, ezeknél átlagosan mindössze négy napot volt otthon a szülő a gyerekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top