Család

3 év némaság után ismét megszólalt az autista kislány

"Kérek még pirítóst!" – ezek voltak az autista kislány első szavai három év némaság után.

Az ötéves Coco Bradford nem volt mindig néma. Elkezdett beszélni – bár kétszavasnál hosszabb mondatokat nem mondott –, de valamivel a második születésnapja után szép lassan felhagyott a beszéddel, nem reagált a nevére és a szemkontaktust is kerülte. 

Az anyja szerint látszott rajta, mennyire frusztrált. Elvitték beszédterapeutához, de nem vezetett eredményre a dolog. “Az elmúlt két év szörnyű volt” – mesélte az anya, akinek Coco az ötödik gyermeke. A család pénzt gyűjtött a kislány kezelésére, aki így tavaly ősszel hozzájutott egy viselkedésanalízis-terápiához, és felcsillant a remény. Majd nemrégiben elhangzott az ominózus mondat a pirítóssal. Coco annyira lelkes lett önmagától, hogy le-föl ugrált, miközben számtalanszor megismételte a mondatot.

Coci ismét elkezdett beszélni
Hála a pirítósnak, Coco ismét elkezdett beszélni

Az autisták mintegy negyede nem hajlandó szóban kommunikálni, ami különösen megnehezíti a család és a gondozók dolgát. “Nem tudja elmondani, ha rossz neki, ha fáj valamije, ha szeretne valamit” – magyarázta a helyzetüket a kislány egyik, már felnőtt nővére.

Forrás: yahoo.com 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top