Család

Az apákat is leterítheti a szülés utáni depresszió

A nők szülési utáni lehetséges depressziója már eléggé benne van a köztudatban, de a férfiak is szenvedhetnek hasonlótól.

Egy kutatás szerint a friss apák mintegy 10%-a szenvedhet szülési utáni lehangoltságtól, súlyosabb esetben depressziótól. Ha az anya ebben az állapottól szenved, az apánál is nagyobb a kockázat a kialakulására. Kettejük depressziója pedig a baba kockázatát növeli meg jelentős mértékben a későbbi érzelmi, viselkedési és fejlődési problémák tekintetében.

A kutatási áttekintés során mintegy 43 vizsgálat, összesen több mint 28 000 férfi adatait tekintették át, így jutottak el addig az adatig, hogy az újdonsült apák tizedét érintheti a szülés utáni depresszió. A nők körében ez az arány 10–30%. 

Akár mindkét szülő depressziós lehet a baba érkezése után
Akár mindkét szülő depressziós lehet a baba érkezése után

A depresszió a kicsi 3 és 6 hónapos kora között sújtott le a legtöbb apára, ekkor a depressziós apák aránya elérte a 25%-ot. Fáradtság, ingerlékenység, alvászavarok, étvágytalanság, reménytelenség érzése jellemzi ezeket a férfiakat, de ezt sokan tévesen kizárólag a baba érkezése miatti káosz, túlterheltség és nagy változások számlájára írják.

Érdemes tehát ilyen tünetek jelentkezésekor szaksegítséget kérni, már csak a kicsi érdekében is, mert a gyerekekre nagy hatással van a szülők depressziója, később náluk is nagyobb valószínűséggel lép fel depresszió, többek között.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top