Család

Évről évre nő a beszédhibás gyerekek száma

2015-ben a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat elé 15 000 eset került.

Március 6-ára esik az Európai Logopédia Napja, amire a szakszolgálat nyílt nappal készül a főváros minden kerületében. Idén a rendezvény központi témája a gyermeki beszédben megjelenő diszpraxia, egy idegrendszeri eredetű, a mozgáskoordináció fejlődését érintő zavar. Diszpraxia esetén sérül az artikuláció pontossága, a beszédmozgások következetes végrehajtása. Általánosságban a diszpraxiás gyermekek beszéde egyhangú, dallamtalan, hangsúly nélküli. Van, aki képtelen egy szót kétszer azonos módon kiejteni, van, akinek az egyes beszédhangok túl bonyolultak. A nehezen érthető beszéd természetesen befolyásolja az érintett gyermek társas kapcsolatait, kommunikációját, iskolai előmenetelét.

Mint a legtöbb esetben, a minél korábban kezdődő terápia itt is kulcsfontosságú. Mivel a babák környezetükkel való kommunikációjának első formája a mozgás, melyre a későbbiekben a többi kommunikációs forma is épül, a mozgásfejlődés elmaradása a beszédfejlődés lelassulásához vezethet. Ezért érdemes odafigyelni a minél korábbi megsegítésre, fejlesztésre, mert kutatási eredmények támasztják alá, hogy 4-5 éves gyermekek mozgásügyessége annyit fejlődik ebben az időszakban, mint az azt követő 9 évben összesen.

A beszédfejlesztést minél előbb érdemes elkezdeni
A beszédfejlesztést (is) minél előbb érdemes elkezdeni

A rendezvényeken a szakszolgálat munkatársai a diszpraxia mellett más, sokakat érintő beszéd- és nyelvi zavarokhoz kapcsolódó játékos foglalkozásokkal, szemléletes előadásokkal, tanácsadással, nyílt órákkal várják az érdeklődőket. A részletes program az alábbi oldalon tekinthető meg:  http://fpsz.hu/logopedia-europai-napja-2016-programfuzet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top