Család

Éld a saját életed, és ne másokat akarj boldoggá tenni – 15 tanács egy negyvenes nőtől

Tedd a kezed a szívedre: ugye te is indítottál már úgy mondatot, hogy "ha újra kezdhetném..."? A rossz hír, hogy az idő kerekét nem tudod visszatekerni. A jó viszont, hogy akár már ebben a pillanatban elkezdhetsz változtatni. 15 bölcs tanács jön most, amit egy 40 éves nő ad a harmincasoknak.

Bár még nem vagyok negyven, de jóval közelebb vagyok hozzá, mint a harminchoz. Leesett már nálam is a tantusz, tudom, hogy az életem véges és a tapasztalataim a legértékesebb kincseim – a jók és a rosszak egyaránt. Megtanultam jól szeretni, elengedni, megbékélni a változásokkal, és nem volt könnyű, de elfogadtam magamat úgy, ahogy vagyok. Előbb-utóbb mindannyian szembesülünk vele, hogy az életünk véges, és nagyon nem mindegy, hogy a napjainkat milyen tartalommal töltjük meg. Vallom, hogy a harmincas éveinkben a lecke pontosan az, hogy megtanuljuk jól eltölteni az időnket, nem a múlton rágódni és a jövő miatt aggodalmaskodni, hanem megtanulni a jelenben lenni. Élni. Valószínűleg ezért is érintettek meg az alábbi bölcs tanácsok, amelyeket egy negyvenéves nő írt harmincas társainak. Szerintem mindenki talál köztük megfogadandót.

1. Szeresd, és fogadd el magad teljes mértékben

Egy csomó rossz döntéstől megkímélhettem volna magam, ha ezt a tanácsot korábban megfogadom. Ha megtanulod szeretni önmagad, akkor tudsz szeretni igazán másokat is. Ez az egészséges, felnőtt kapcsolatok alapja.

2. Gazdagítsd a lelki világod

Ha még nem tudod, mi az a tevékenység, amiben igazán fel tudsz oldódni, akkor keresd meg! Meglásd, ha megtalálod, új színnel fog gazdagodni az életed. Jóga nélkül én például biztosan nem lennék az, aki most vagyok.

3. Találj támogatókat

Régen mindig úgy gondoltam, az én életem, az én problémám, tehát nekem kell megoldanom. Mindent egyedül. Aztán szép fokozatosan rájöttem, hogy ez butaság. Nincs is annál nagyobb érték és felszabadítóbb érzés, mint ha rájössz, hogy vannak támogató rokonaid, barátaid, akiknek a segítségét minden lelkifurdalás nélkül elfogadhatod.

4. Légy őszinte

Régen bármilyen gond, baj ért, mosolygós maszkot húztam a fejemre, hogy a többiek ne lássák, min megyek keresztül. Pedig ez tök fölösleges idő- és energiapocsékolás. Vannak rossz napok és nehéz élethelyzetek. Nem kell mindig erőltetni a mosolyt. Úgyis csak akkor szép, ha őszinte.

5. A saját életedet éld, ne másokét!

Számtalanszor megtörtént, hogy mások kedvéért háttérbe szorítottam a saját igényeimet. Megfelelési vágyból vagy azért, hogy másoknak segítsek, figyelmen kívül hagytam, hogy nekem mi volna jó. Ha újra kezdhetném, ez lenne az első dolog, amin változtatnék. Légy hű önmagadhoz, és ne másokat akarj boldoggá tenni! Arra a kérdésre keresd a választ, hogy NEKED mi lenne jó. Meglásd, ha ez vezérel, sokkal könnyebb lesz az életed!

6. Ne köss állandóan kompromisszumot

A kompromisszumok nyilvánvaló részei az életünknek, hiszen általában nincs olyan megoldás, ami minden félnek egyformán kedvez. De vigyázz, ne légy túlságosan megalkuvó. Csak akkor tégy gesztust másoknak, ha tényleg megéri, és főleg, ha ér annyit a kapcsolatotok, hogy áldozatot hozz érte.

7. Utazz többet

Tudom, tudom, az utazáshoz pénz kell. De hidd el, sokszor kevesebb is elég, mint gondolnád. És nem kell rögtön világ körüli útra indulnod ahhoz, hogy egy kicsit kiszakadj a hétköznapokból. Az utazás a szabadság mámoros érzésével ajándékoz meg, tágítja a látókörödet, és segít elhelyezni magadat a világban. Hidd el, erre lesz a legjobb emlékezni öreg korodban. Kelj útra, amikor csak teheted!

8. Aggódj kevesebbet

Régebben tele voltam szorongással és fölösleges aggodalmakkal jövőbeni dolgok miatt. Ennél nagyobb butaságot nem is tehettem volna. Ha rájössz, hogy az aggodalom egy teljesen fölösleges és céltalan energiavámpír, ami csak arra jó, hogy megkeserítse a mindennapjaidat, akkor máris sokat tettél azért, hogy változtass. Gondolj bele: a dolgok nagy része igazából magától is megoldódik, méghozzá többnyire a legjobb lehetséges módon. Ha megtanulod elengedni a szorongásodat, a stressz drámaian lecsökken az életedben. Higgy nekem, tapasztalatból beszélek.

9. Ne mérd magad állandóan másokhoz

Sokszor gondoltam már arra, hogy egyszerűen leiratkozom a Facebookról. Mert mások kirakatba pakolt boldog(nak hazudott) életét nézni nem túl szívderítő, ha épp magad alatt vagy. A megoldás? Fejezd be, hogy állandóan másokhoz vagy a mások által sugalmazott hamis képhez méred magad. Ettől csak elszáll az önbizalmad. Fogadd el, hogy mindenkinél van szebb, jobb, okosabb… Az élet nem verseny, nem az a lényeg, hogy mindenkit legyőzz, hanem hogy mindig törekedj arra, ami számodra a legjobb.

10. Találd meg az igazi hivatásod

Összeszámolni is fárasztó, hány helyen dolgoztam már, de mindössze két olyan munkahelyem volt, ahol igazán a helyemen éreztem magam. Az egyik a jelenlegi. Ne elégedj meg azzal, hogy a munkádra csak szükséges rosszra, a pénzkereset eszközére tekints. Gondolj bele, mennyi időt töltesz az életedből azzal, hogy dolgozol. Ha már így van, akkor leld örömödet is benne, különben nem éri meg az egész.

11. Spórolj!

Amikor fiatal voltam, nem izgatott, mennyi pénz marad hó végére a bankszámlámon, a carpe diem elvét követve habzsoltam az életet. De ahogy múltak az évek, és megtalált egy-két kemény helyzet, rá kellett jönnöm, mindig kell, hogy legyen egy kis aranytartalék, amihez szükség esetén nyúlhatok. Tanulj meg te is spórolni (de nem garasoskodni!). Ha megtanulsz bánni a pénzzel, rengeteg nehézségtől megkíméled magad.

12. Jótékonykodj!

Adj pénzt a koldusnak a piros lámpánál, a megunt ruháidat ne dobd ki, hanem add valamelyik karitatív szervezetnek, karácsonykor pedig tölts meg egy cipősdobozt, és küldd el egy kisgyereknek, akinek szüksége van a segítségre ahhoz, hogy boldog ünnepe lehessen. Adni csodálatosan felemelő érzés, ne foszd meg magad ettől az örömtől!

13. Ne pocsékold az idődet negatív emberekre!

Sokszor nem könnyű megvédeni magad a negatív emberek rossz kisugárzásától, érzelmi manipulációitól. Főleg, ha történetesen a rokanaid vagy a kollégáid. Viszont ne feledd: a barátaidat te választod. Ne pocsékold a szabadidődet olyanokra, akik csak elszívják az energiádat. Az életed túl rövid ahhoz, hogy mások önsajnálatához asszisztálj.

14. Vedd észre és élvezd az élet apró szépségeit

Annyira bele vagyunk manapság pistulva a mobiltelefonunkba, hogy néha rádöbbenünk, szinte nem is látjuk a bennünket körülvevő világot. Ne hagyd, hogy a hétköznapi csodák észrevétlenül elrohanjanak melletted. Kelj föl korán, hogy megcsodálhasd a napfelkelte színeit, élvezd a tavaszi virágok illatát, sétálj úgy a tengerparton, hogy érezd a hullámok simogatását. Az ilyen apróságok adják a fűszert az élethez, nem a Facebookon a like-ok száma.

15. Fogadd el a változást

A hajad nem lesz mindig csillogóan barna, a bőröd is veszít idővel a feszességéből, és a szervezeted sem bír örökké akkora strapát, mint most. De ne bánkódj emiatt. Minden kornak megvan a maga szépsége, olyan dolgok, amelyekről most még nem is tudsz. Azért mert múlik az idő, fölösleges keseregni. Hidd el, egy csomó új csoda vár még, amit most még talán észre sem vennél, mert nem vagy hozzá elég érett, vagy csak nem állsz rá készen. Őrizd meg magadban a rácsodálkozás képességét. Az élet gyönyörű, és hidd el, mindig tud új varázslatokat mutatni.

Olvass még életvezetési tanácsokat az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top