Család

5 ok, ami váláshoz vezethet

Senki sem úgy vág bele a házasságba, hogy majd egyszer elválik, de a házasságok nagyjából fele mégis így végződik.

Az élet tele van stresszhelyzetekkel és nehézségekkel, nem kivétel ez alól a házasság intézménye sem. Sokan egyszerűen csak elhidegülnek egymástól, vagy beleszeretnek másba, de vannak más okok is, melyek végül váláshoz vezethetnek.

Munkahelyi változások. A munkanélkülivé válás érthetően fokozza a nehézségeket és a stresszt a házasságban, de érdekes módon a problémamentesnek tűnő munkahelyváltás is vezethet váláshoz. Ha az új munka miatt az egyik fél például más időbeosztásban kezd dolgozni, változik a fizetése, kevesebb időt tud otthon tölteni, törődni a másikkal, az mind a kapcsolat rovására mehet.

Gyerek születése. Sokan esnek abba a tévhitbe, hogy a gyerek majd összekovácsolja őket, de valójában ez csak stabil kapcsolatokra lehet érvényes, akkor sem mindig. Semmi sem képes annyira felforgatni két ember életét, mint a gyerek születése. Rengetegen válnak el a közös gyerek születését követő első néhány évben.

Üresfészek-szindróma. A másik véglet, amikor a gyerekek felnőnek, és a pár ott marad egymásnak. Ha a helyzet váláshoz vezet, elmondható, hogy ezek a házasságok – tudatosan vagy be nem vallottan – jellemzően addig is csak a gyerekek miatt maradtak egyben, és most felszínre kerül az összes probléma, aminek a megoldására már sem akarat, sem erő nincsen.

Vannak párok, akik kivirulnak, ha kirepülnek a gyerekek
Vannak párok, akik kivirulnak, ha kirepülnek a gyerekek

Súlyos betegség. Ha az egyik fél hosszan tartó vagy súlyos következményekkel járó betegségbe esik, az felborítja a kapcsolat addigi dinamikáját, mindketten teljesen más szerepbe kényszerülnek. Statisztikák szerint ezzel a nők jobban megbirkóznak: a férj betegsége nem befolyásolja jelentősen a válási adatokat, de a feleség súlyos betegsége 6 százalékkal megnöveli a válási hajlandóságot, legalábbis az USA-ban.

Traumatikus esemény. Egy traumatikus életesemény, például a közös gyermek halála, kétféleképpen hathat: vagy még szorosabb kötelék alakul ki, vagy a pár eltávolodik egymástól. Van, aki képtelen tovább együtt maradni a tragédiájára emlékeztető emberrel, vagy őt okolja a történtekért. Bármi legyen is az ok, sokan végül a válásban keresnek enyhülést.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top