Család

Egyedül tömegközlekednek a 4 évesek Japánban – videó

El tudod képzelni, hogy a 3-as metrón 4-5 éves, önállóan közlekedő gyerekekkel utazol? Vagy hogy a Záhony-Nyíregyháza-Budapest vonaton cuki apróságok az útitársaid?

Első hallásra elég rémisztő, hogy a kisgyerekek egyedül közlekednek. De ha megnézzük ezt a videót, rájövünk, hogy inkább az a rémisztő, hogy a legtöbb helyen nem utazhatnak egyedül. A társadalmunk – és koránt sem csak a magyar, hanem a lehető legtöbb fejlettnek mondott országé – nem alkalmas arra, hogy a gyerekeket felügyelet nélkül elengedjük. Ugyanis nagyon hiányzik az egymásra figyelés és a felelősség az emberekből. Bezárkózott, elidegenedett emberek utaznak manapság tömegközlekedéssel, akik inkább elmenekülnek a nem kívánatos helyzetektől.

Az eredeti videót feltöltő oldalon a kommentelők leírják, hogy érzelmileg mennyire fejlett a japán társadalom. Az elveszett táskákat vagy tárcákat például a boltokban külön ezeknek kialakított polcokon találják meg tulajdonosaik. Ha közlekedési balesetet szenvednek, azonnal a másik segítségére sietnek, nem dühöngenek, köszöntik egymást és névjegykártyát cserélnek. Az egyedül utazó gyerekekhez pedig nem hívnak rendőrt. A legtöbben azt írják, hogy ilyen társadalmat szeretnének. Van olyan is, aki szerint  őrültség egyedül elengedni egy négyévest. Ebben is van igazság, sajnos tényleg itt jár a világ. Azt viszont jó tudni, hogy nem mindenhol…

 

Why Japanese Parents Let Their Kids Ride The Subway Alone

Japan takes free-range parenting to the next level.

Közzétette: Fatherly – 2016. február 18.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top