Család

10 tantárgy, amit vegyünk fel kötelezőként még a horgászat mellé

A hír, miszerint a Magyar Országos Horgász Szövetség kötelező tantárgynak szeretné az iskolákban a horgászatot, elgondolkodtatott minket szerkesztőségileg. Annyi csodálatos lehetőség rejlik még a közoktatásban, ne álljunk meg a horgászásnál, vegyük fel ezt a tíz rendkívül fontos, sőt Rendkívül Fontos tárgyat is a kötelezők közé.

Lelki szemeim előtt megjelent a kép, ahogy az én általános iskolás lányaim horgászbotot lóbálva, lavórral a hónuk alatt jönnek haza az iskolából, majd nekiállnak a házi feladatnak, és a lakótelepi ház első emeletéről kivetik a horgot, amivel kifogják az alattunk lakó kutyáját, random bokrot vagy az épp arra sétáló öreg hölgy kalapját. Aztán azon is eltűnődtem, hogy mihez is kezdenének a frissen szerzett, kötelező horgásztudásukkal, mikor egy árva tó sincs a közelünkben, a Dunában nem horgászhatnának, a Rákos-patakból pedig maximum használt kotont fognának ki halak helyett.

Arról nem is beszélve, hogy ha véletlenül ténylegesen fognának egy halat valamelyik nem létező tóban a környéken, akkor az anyjuk – azaz én – nem engedné be őket a lakásba egy élő hallal, mert az halál biztos, hogy nem csapok agyon élő állatot, a kádra meg szükségünk van, így nem válhatna halak otthonává. Emellett szeretem a horgászokat, nagy horgász volt a nagypapám is, és értem is, miért álltak elő ezzel az ötlettel, de mégis, kicsit élettől elrugaszkodottnak érzem, hogy kötelező tananyag legyen a horgászat.

Lennének még ötleteink, mi mindent lehetne felvenni a tananyagba, hogy a gyermekeink hasznos és az élethez nélkülözhetetlen tudással felvértezve lépjenek majd a felnőttkorba.

1. Hagyományőrző juhász, pálinkafőző vagy hurkatöltő óra, kötelezően a nulladik órában

Őseink hagyományainak és a magyar értékek őrzésének nem szentel jelenleg elég figyelmet a tananyag. Birkákat az iskolába! A gyerekek ismerjék meg a pálinka fajtáit és az otthoni pálinkafőzés rejtelmeit. Ugyanitt bevezethetnénk őket az alkoholizmus titkaiba is, avagy hogyan ihatnak észrevétlenül akár már reggel hatkor.

10 tantárgy, amit vegyünk fel kötelezőként még a horgászat mellé

2. Disznóvágás

Ha már hurkát töltenek, tanulják meg, hogyan kell levágni azt a disznót, amiből a hurka készül. Hajnali négykor, nulladik óra előtt kettővel már jelen kell lenniük az iskola udvarán, hogy kergessék a disznókat. Éles kések közelébe persze nem mehetnek, de bélmosásban aktívan részt vehetnek.

10 tantárgy, amit vegyünk fel kötelezőként még a horgászat mellé

3. Műkörömépítés

Rendkívül fontos, hogy a lányoknak és fiúknak mindig ápolt körmeik legyenek, állásinterjún is először a kezedet nézik. Jó, talán ott nem, de a sikeres párkapcsolat egyik titka biztos, hogy a szép köröm, csak erre még nem jöttek rá a szakértők. Negyedikre már profin reszelhetnék egymás körmét a lányok és a fiúk.

10 tantárgy, amit vegyünk fel kötelezőként még a horgászat mellé

4. Fesztiválozás

Tanítsuk már meg, hogyan kell normálisan fesztiválozni, nem ám csak úgy ímmel-ámmal, ahogy a mai fiatalok teszik. Heti egyszer egy órában megtaníthatnánk a gyerekeknek, hogyan kell egy liternyi folyadékot magukhoz venni rövid idő alatt, és imbolyogva beletalálni az étellel a szájukba.

10 tantárgy, amit vegyünk fel kötelezőként még a horgászat mellé

5. Hivatalos sorban állás

Kibővítve az ügyfélszolgálat-hívókkal, remek megélhetési forma válhatna belőle. Türelemre tanítaná a gyerekeket, egy sereg olyan készséget tanulhatnának belőle, amitől könnyebbé válna az életük.

10 tantárgy, amit vegyünk fel kötelezőként még a horgászat mellé

6. Scrabble minden napra

Mivel az ilyen kötelező tananyagok úgy alakulnak ki mostanában, hogy a döntéshozók a saját szenvedélyeiket jelenítik meg az oktatásban, ezért a mi rajongásainkat is bele lehetne venni a kötelező tananyagba. A Scrabble még hasznos is lenne, de jöhet kötelezőnek a pétanque is, sőt Monopoly-órát akarunk matek helyett! Legalább lenne pár játékos foglalkozás is a gyerekeknek.

10 tantárgy, amit vegyünk fel kötelezőként még a horgászat mellé

7. Lámpaoltogatás

Igazi életre felkészítő tananyag lehetne, mert azok a büdöskölkök mindig égve hagyják a villanyt mindenhol. Aztán meg majd fizethetik az áramszámlát felnőttkorukban, ha nem tanulják meg becsülettel leoltani a lámpákat. Minden gyereknek legyen egy saját villanykapcsolója, amit minden nap 45 percen keresztül kapcsolgat.

10 tantárgy, amit vegyünk fel kötelezőként még a horgászat mellé

8. Tüntetés

Meg kell nekik tanítani, hogyan illik tüntetni, hiszen az életük szemmel láthatóan arrafelé halad, hogy felnőttkorukban gyakran szükségük lesz erre a tudásra. A lelki fejlődésük szempontjából elengedhetetlen, hogy megismerkedjenek a kudarc érzésével, hogy tüntetnek, de úgysem történik semmi.

10 tantárgy, amit vegyünk fel kötelezőként még a horgászat mellé

9. Kiábrándult BKV utas

Végtelenül hasznos és nélkülözhetetlen tudással vérteznék fel a gyerekeinket az iskolában, ha megtanítanák végre őket arra, hogy a BKV-n nem vigyorgunk, mint a vadalma. Lehetnének kötelező morcos nézés, utálkozva ajakbiggyesztés, telefonnyomkodás és vadidegeneknek beszólás órák, hogy kulturáltan tudjanak buszozni végre.

10 tantárgy, amit vegyünk fel kötelezőként még a horgászat mellé

10. Szakértő és troll óra

Általános, napi rendszerességű kötelező óra, ahol a gyerekek elsajátíthatnák, hogyan legyenek tökéletes szakértői mindenféle-fajta, bármilyen témának. Hogy aztán felnőtt billentyűhuszárként tudják osztani az észt az interneten, beszólva boldog-boldogtalannak a szoptatás témakörétől kezdve a politikán át a hajfestésig bármiben. Az érvényesülésük és lelki békéjük szempontjából elengedhetetlen, hogy ők is beilleszkedjenek a tízmillió szakértő közé, akivel együtt élnek kicsiny országunkban, és hogy helyesen értelmezzék a trollságot, amit arra használhatnak, hogy másokon átgázolva fejlesszék a saját önbizalmukat.

Olvass még többet az oktatásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top