Család

Egyre több iker születik a gazdag országokban

Csaknem megkétszereződött az ikerszületések száma az 1970-es évek óta a gazdag országokban egy francia tanulmány szerint.

Asztriában 1970-ben ezer szülésből kilenc esetben születtek ikrek, míg 2005-ben már 15 esetben – áll a Population and Development Review című szaklapban bemutatott tanulmányban. Az Egyesült Államokban 9,4-ről 16,4-re, Nagy-Britanniában 10,4-ről 14,9-re, Dániában 9,4-ről 22,4-ra nőt az ezer szülésre jutó ikerszületések száma.

A kutatók szerint a jelentős növekedés oka az, hogy az 1970-es évektől egyre többször alkalmaztak mesterséges megtermékenyítést. Ezeknél nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy terhesség során több magzat fejlődik.

Egyre több iker születik a gazdag országokban

Gilles Pison, a francia INED kutatóintézet munkatársa és a tanulmány egyik szerzője szerint mindez problematikus a közegészségügy szempontjából. Az ikerszületések ugyanis nemcsak az anya számára jelentenek nagyobb veszélyt: a babák gyakran korábban születnek, kisebb testsúllyal jönnek világra és gyakrabban halnak meg gyermekkorban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top