Család

Halevéssel csökkenthető az autizmus kockázata?

Egy új vizsgálat szerint a terhesség alatti rendszeres halfogyasztás jót tesz a fejlődő magzat agyának.

A terhes nőket hosszú ideje riogatják a főleg a tengeri halakban megtalálható nehézfémekkel, azt tanácsolva, hogy terhességük alatt inkább ne fogyasszanak halat, amit pedig egészséges ételnek tart mindenki. Egy nemrégiben készült vizsgálat viszont arra jutott, hogy a terhesség alatti rendszeres halfogyasztást serkenti a magzat agyának fejlődését, és csökkentheti akár az autizmus kockázatát is.

A hal jót tesz a fejlődő magzat agyának
A hal jót tesz a fejlődő magzat agyának

A spanyol vizsgálatban 2000 anyát és gyermekeiket követték nyomon a terhesség első trimeszterétől a gyerekek kb. ötéves koráig. Azt találták, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek az édesanyja a terhessége alatt heti 3-4 alkalommal fogyasztott halat, átlagosan 2,8 ponttal magasabb volt az intelligenciahányadosa.

Ami a higanyt illeti, a heti legalább 50-60 dkg halat (3-4 étkezés) fogyasztó nők esetében nem sikerült a higany semmiféle káros hatását kimutatni azokhoz az anyákhoz képest, akik kevesebb halat ettek.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top