Család

Középső gyerek vagy? Nem irigyellek

Hogy lehet, hogy egy családban három gyerek teljes mértékben különbözik egymástól, holott a szülők, a nevelés és a környezet ugyanaz mindhármuknál? Úgy tűnik, hogy a születési sorrendnek nagyobb szerepe van a személyiségfejlődésben, mint gondolnánk.

A szakértők szerint az, hogy a gyermekünk hányadik a testvérek sorában, meghatározhatja a későbbiekben akár azt is, hogy milyen hobbit választ, hogyan tanul, és mennyi lesz a jövedelme felnőtt korában. Frank Sulloway, a Born to Rebel: Birth Order, Family Dynamics, and Creative Lives könyv szerzője szerint természetesen nem a születési sorrend az egyetlen tényező abban, hogy milyenné válik a gyermek, de jobban megérthetjük a kis lelkét és személyiségét, ha figyelembe vesszük, hogy hol helyezkedik el a családban.

Az elsőszülött

Erősségei

Az elsőszülöttek vannak abban a helyzetben, hogy egy ideig csak ők voltak a szülők figyelmének középpontjában. Több idő jut nekik arra, hogy válaszoljanak a kérdéseikre vagy hogy olvassanak nekik, hiszen ők az elsők a születési sorrendben. A későbbi teljesítményükre ez az osztatlan figyelem nagy hatással lehet: az elsőszülöttek általában jobban teljesítenek az IQ teszteken és többet is tanulnak, mint testvéreik. A felmérések szerint pedig felnőttként fizetésben is lekörözik a testvéreiket.

Középső gyerek vagy? Nem irigyellek

Nehézségek

A sikernek ára van: az elsőszülöttek hajlamosak arra, hogy önmaguk legnagyobb hajcsárai legyenek, egy kis kudarc már a világ végét jelenti számukra, ezért nem szeretnek kilépni a komfortzónájukból. Maximalisták és nagy elvárásokat támasztanak önmagukkal szemben, ami miatt olykor rugalmatlannak tűnhetnek.

Az elsőszülötteknek gyakran több felelősséget kell vállalniuk gyerekkorukban otthon – akár a házimunkában, akár a kisebb testvérek körüli teendőkben –, ezért könnyen átveszik a hatalmat különböző társas helyzetekben. Hajlamosak kilépni a gyerek szerepéből és olykor emlékeztetni kell őket, hogy nem ők a szülők, nem kell mindenkiért aggódniuk a családban.

Hogyan támogathatjuk?

Amellett, hogy kapnak dicséretet a jó teljesítményükért, tudniuk kell azt is, hogy rendben van, ha hibáznak vagy kudarcot vallanak valamiben. Meséljük el nekik a saját kudarcainkat gyerekkorunkból, amivel tudatosítjuk bennük, hogy nem mindig történnek úgy a dolgok, ahogy azt eltervezzük. Mindig hangsúlyozzuk ki, hogy a kudarcra szükségünk volt ahhoz, hogy fejlődjünk valamiben. Hibázni szabad, sőt olykor kifejezetten hasznos.

A legkisebb

Erősségek

A legkisebbek általában szert tesznek arra a képességre, hogy különleges módokon hívják fel magukra a figyelmet. Ennek érdekében gyakran elbűvölőek, szociálisabbak, alkalmazkodóbbak és kompromisszumkészek. Kalandvágyóbbak, a szabad lelkű legkisebbek nyitottak az extrém élményekre, és könnyebben kipróbálják magukat kockázatos helyzetekben.

Középső gyerek vagy? Nem irigyellek

Nehézségek

Jól ismerik azt az érzést, hogy “nem fontos, amit csinálok”, hiszen mire ők odaérnek a születési sorrendben, addigra már a nagyobb testvérek mindent megmutattak a szülőknek: megtanultak járni, beszélni, olvasni, biciklizni. Ezért a szülők teljesen természetes módon már nem veszik körül őket egy-egy mutatványnál olyan nagy rajongással, mint a nagy testvéreket anno.

Már babaként megtanulják, hogy hogyan tudják befolyásolni a környezetüket, hogy az legyen, amit ők akarnak. A legkisebbek fegyelmezése általában a legnehezebb feladat egy családban, a szülők az ő esetükben már lazábban kezelik a szabályokat, elvárásokat és korlátokat, ami miatt úgy érezhetik a nagyobbak, hogy a kicsinek mindent szabad, amit nekik nem.

Hogyan támogathatjuk?

Ha túl sokáig kezeljük kicsinek, akkor akár olyan felnőtt is válhat belőle, aki másoktól függ, és nem tud helyt állni a nagyvilágban egyedül. Ezért semmiképpen sem szabad alábecsülnünk a legkisebb gyereket és kímélni azért, mert “ő még túl kicsi.” Ezt a túl kicsiséget például előszeretettel lobogtatják, amikor valamilyen házimunkában kellene segíteniük. Pedig már egy kétéves is el tudja pakolni a játékait, nem kell kevesebbet elvárni tőlük, mint a nagyoktól, legyen olyan feladatuk, ami a korukhoz illik. Az otthon felállított szabályok minden gyerekre ugyanúgy vonatkozzanak, a legkisebbre is, ha nem akarunk káoszba fulladva élni.

A középső

Erősségek

A középső gyerekek remekül tudnak úszni az árral és gyorsan reagálnak az adott helyzetekre. Meg kell tanulniuk lavírozni a két testvér között, folyamatos tárgyalásban és alkudozásban vannak velük, hogy valahogy talpon maradjanak. Nem meglepő, hogy a középső gyerekekből lesznek a legbarátságosabb felnőttek.

Mivel ők kevesebb figyelmet kapnak a szülőktől, mint a testvéreik, ezért a középsők erősebben kötődnek a barátaikhoz, és könnyebben leválnak a szülőkről. Általában ők az elsők a testvérek közül, akik ottalvós bulira vállalkoznak, vagy elmennek egy hétre táborozni a szülők nélkül.

Középső gyerek vagy? Nem irigyellek

Nehézségek

A középsők voltak egy ideig a legkisebbek, de aztán letaszította őket a kényeztetés trónjáról a kistestvér. Általában kevesebb figyelmet kapnak, mint az úttörő elsőszülöttek és a cuki legkisebbek, ezért érezhetik úgy, hogy az ő szükségleteiket és vágyaikat figyelmen kívül hagyja a család. Nehéz pozíció az övék, azt gondolják sokszor magukban, hogy őket nem becsüli meg senki. Van alapja az érzéseiknek: egy kutatásban a háromgyerekes családok harmadában a szülők elismerték, hogy kevesebb figyelmet fordítanak a középső gyermekükre, mint a nagyra vagy a kicsire.

Hogyan támogathatjuk?

Találjunk módot arra, hogy ha kis dolgokban is, de kerüljön a középső gyermek is néha reflektorfénybe. A középsők legnagyobb panasza az szokott lenni, hogy úgy érzik, senki sem hallgatja meg őket a családban. Nem kell nagy dolgokra gondolni, kis gesztusokkal – mint az, hogy ő választhatja ki a családi filmet, amit néz mindenki este – már biztosíthatjuk nekik az érzést, hogy ők is ugyanannyira számítanak nekünk, mint a testvéreik. Figyeljünk az egyensúlyra, hogy ne essenek a legtöbb helyzetben áldozatul annak, amit a nagyobbik akar vagy amire a kicsinek szüksége van. És persze ölelgessük meg minél gyakrabban mindegyik gyerekünket, mindegy, hányadik a sorban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top