Család

Azok sem mondanak le a családi pótlékról, akik megtehetnék

Indoklás nélkül le lehet mondani a családi pótlékról? De ki tesz ilyet? Nem, elsősorban nem azok, akik nem szorulnak rá.

2016 januártól indoklás nélkül le lehet mondani a családi pótlékról. A pótlékkal kapcsolatban eddig is be kellett jelenteni, amennyiben az ellátásban részesülő a végrehajtási rendeletben  tételesen felsorolt helyzetek valamelyikébe került (pl. a gyermek kikerült a háztartásból, megszűnt a tanulói jogviszonya, EU-n kívülre költöztek, stb.), ennek bejelentése gyakorlatilag a családi pótlék lemondását jelentette, ám ez kötelesség volt, az új intézkedés pedig lehetőség. Bárki lemondhat a családi pótlék egy részéről vagy egészéről, később pedig (ha úgy gondolja) újra igényelheti. 

De mégis kinek jó, ha lemond a támogatásról? A 24.hu arra tippelt, hogy a politikusok tömegesen mondanak majd le a családi pótlékról, mivel nincs rá szükségük, és a dolognak pozitív üzenete van. De nem így történt. Mint a portál megtudta, eddig egy ember élt a lehetőséggel (azt nem tudni, hogy politikus-e).

Az is kiderült, hogy a családi pótlék lemondása nem jár a további családi kedvezmények, például a családi adókedvezmény, elvesztésével. A lehetőség elsősorban azoknak jöhet jól, akik csökkenteni szeretnék a jövedelmüket, hogy más támogatást vehessenek igénybe.

A lehetőség tehát nem azért jött létre, hogy a jómódúak, akiknek nincs szükségük erre a pénzre lemondhassanak róla, pedig az sem lenne rossz ötlet.

Azok sem mondanak le a családi pótlékról, akik megthetnék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top