Család

Főnökeiktől kell engedélyt kérniük a teherbe eséshez a kínai nőknek

Miután Kína feloldotta az egy gyermek politikát, mind több cég várja el a női alkalmazottaitól, hogy kérjenek engedélyt a főnökeiktől a teherbe eséshez.

A vállalatok azt akarják elkerülni, hogy egyszerre túl sok női alkalmazottjuk menjen szülési szabadságra. Van, ahol a nőknek a tervezett teherbe esés előtt egy évvel be kell már jelenteniük a feletteseiknek, hogy babát szeretnének vállalni.

“Nem tehetünk róla, hogy szabályoznunk kell ezt. Miután lazítottak az egy gyermek politikán, a munkatársaink közül sokan döntöttek úgy, hogy szeretnének második gyereket. A vezetés részéről azonban a cég érdekeit kell néznünk” – magyarázta egy cég HR-ese.

Egy másik vállalatnál gyermekvállalási menetrendet készítenek a teherbe esni kívánó alkalmazottak számára. Akik nem a tervben meghatározott időpontban mennek el szülni, azok nem kapnak év végi bónuszt és 1000 jüan (nagyjából 44 000 forint) pénzbírságot is fizetniük kell.

Kínában a munkavállalók 64 százaléka nő. A várandós dolgozókat védő törvényeket azonban nem mindig tartják be.

Forrás: Oddity Central

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top