Család

25 dolog, amit 25 éves korodig tanulj meg!

Így, majdnem 37 éves fejjel már látom, hogy bár azt hittem 25 éves koromban, hogy mindent tudok az életről, a világmindenségről meg mindenről, valójában dunsztom sem volt nagyjából semmiről.

Ha most eltekintünk a lélek dolgaitól és a korral járó bölcsességtől – mert az még ma sincs meg –, és csak a gyakorlati életre koncentrálunk, akkor van legalább 25 olyan dolog, amit 25 évesen már jó, ha tud az ember lánya. Már csak azért is, hogy felnőttnek érezze magát, ne függjön a szüleitől, és ne legyen annyira elveszve a nagyvilágban.

A 25 éves kor az, amikor a legtöbben épp csak kirepülnek a főiskolákról, egyetemekről és az első munkahelyükön próbálnak helyt állni. Szembesülnek azzal, hogy felnőttként már egészen másfajta értékrend szerint kell élniük, és talán lázad is bennük egy kicsit még az a kamasz, aki hosszan szeretné nyomkodni a szundi gombot reggelente a telefonon. Íme az a 25 dolog, amit bárcsak megtettem volna 25 éves koromig, és amiből talán hasznosítanak párat a mai huszonévesek.

1. Kérj fizetésemelést. A nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak, nincs mit tenni, ez már csak így megy a munka világában. Ha úgy érzed, hogy nem fizetik meg a munkádat és tudásodat, nyugodt szívvel kérj fizetésemelést, a legrosszabb, ami történhet, hogy maximum nemet mond rá a főnök. Attól még, hogy nincs tizensok év munkatapasztalatod, a tudásod, amiért tanultál hosszú évekig, pénzt ér. Tanuld meg, hogyan kérj méltósággal és büszkén.

2. Rossz hír közlése finoman. Vannak helyzetek, amikor a brutális őszinteség célravezető, de fel kell ismerni azt is, amikor kifejezetten könyörületesen kell közölni a nem túl jó híreket. Nemcsak mások lelkének megkímélése a cél, hanem ezzel fejleszted a kommunikációdat, hatékonyabb lehetsz a munkahelyeden is, ha megtanulod a különbséget.

3. Szerelj össze egy bútort. Iszonyatosan büszke leszel magadra, amikor leülsz a két kezeddel összeszerelt, saját IKEA foteledbe úgy, hogy az nem dől össze alattad, mert mondjuk kifelejtettél pár csavart. És csupán négy órába, három üveg borba és egy csendes idegösszeomlásba került az egész.

25 dolog, amit 25 éves korodig tanulj meg

4. Olvass, és gondolkodj kritikusan. Ne higgy el mindent, amit mondanak neked. Vagy amit olvasol. Azt se hidd el, amit most én írok. Gondolkodj, és olvass a sorok között, analizáld az információkat, és döntsd el, mi a saját véleményed. A felnőttséghez elengedhetetlen, hogy megkérdőjelezzük a körülöttünk áramló információkat, és ne birkaként menjünk a többség után.

5. Írj helyesen. Ha valamiben nem vagy biztos, nyisd ki a helyesírási szótárt. Nem égetheted magad helyesírási hibákkal, főleg nem olyan egyértelműekkel, hogy a muszájt mondjuk muszálynak írod.

6. Legyen egy saját italod. Csak a hecc kedvéért. Amiről mindegyik barátod tudja, hogy te azt iszod, ha bulira kerül a sor.

7. Legyél jó vendég. Ne az a fajta, aki után törött poharakat kell eltakarítani, és a kanapéba törli a kezét. Már elmúltak azok a gyerekidők, amikor vendégségben maximálisan kiszolgáltathattad magad, kérdezd meg, miben segíthetsz a házigazdának, és ne restellj beszállni a mosogatásba.

8. Lásd át a pénzügyeidet. A diákhitel nem fog magától felszívódni, és a rezsit sem fizeti más helyetted. A pénzügyi függetlenséget sajnos nem tanítják az iskolában, ezért neked kell saját magadat megreguláznod és rájönni, hogyan tudod a legjobban beosztani a keresetedet, hogy jusson is, és maradjon is.

25 dolog, amit 25 éves korodig tanulj meg

9. Érezd jól magad egyedül. Nem mindenki született arra, hogy egyedül utazza körbe a világot, de abszolút alábecsüljük azt a fontos képességet, hogy a saját társaságunkban is jól tudjuk érezni magunkat. Pedig ez az első lépcsőfok afelé, hogy ne váljunk társfüggővé, legyen szó párkapcsolatról vagy barátságról.

10. Főzz. Legalább egy tápláló, egészséges ételt tanulj meg elkészíteni.

11. Bízz az ösztöneidben. Ha folyamatosan megkérdőjelezed saját magadat, az nagyon fárasztó egy idő után. Bízz magadban és a döntéseidben, no meg abban, hogy ha néha mellétrafálsz, akkor is képes vagy fejlődni.

12. Sétálj el. Hagyj ott egy barátságot, egy párkapcsolatot, egy állást, egy vitát vagy bármi mást, amiről a szíved mélyén tudod, hogy nem tesz jót neked. Hatalmas önbizalom-növelő tevékenység, ha kilépsz egy számodra ártalmas szituációból.

13. Állj ki magadért. Kérj egy másik szakvéleményt, ha úgy érzed, valami gond van az egészségeddel. Szólj a metrón terpeszkedő embernek, hogy húzódjon arrébb, mert le szeretnél ülni. És ne engedd, hogy bárki belekényszerítsen olyan helyzetbe, amiről még nem döntötted el, hogy mit szeretnél.

25 dolog, amit 25 éves korodig tanulj meg

14. Javíts meg valamit. Ne a villanyszereléssel kezdd el feltétlenül, de azért egy szöget tudj beverni a falba vagy akár fúrni egy lyukat annak a menő képnek, amit szeretnél kiakasztani a nappalid falára.

15. Mondj nemet. A “Nem.” egy teljes, jól működő, kifejező mondat. Használata jót tesz az egészségnek.

16. Tarts mértéket. Vedd észre, mikor ittál eleget egy buliban. Most már a szórakozás és nem a lerészegedés kedvéért iszol alkoholt. Fontos ismerni ezen a téren is a saját határaidat.

17. Ragaszkodj a büdzsédhez. A pénz beosztásához tartozik az előre tervezés. Írd össze, mennyi pénz kell az élethez, oszd be tudatosan, melyik területre mennyit szánsz egy hónapban, majd tartsd is magad ehhez. Ha ezt hamar megtanulod, nagyban megkönnyíted magadnak nagyjából az egész életet.

19. Szerezz be egy szerszámos ládát. És használd is a benne lévő dolgokat. Nem kiálthatsz folyton segítségért, ha valami elromlik az otthonodban, tudnod kell használni a csavarhúzót és a harapófogót, ha önálló felnőtt szeretnél lenni.

25 dolog, amit 25 éves korodig tanulj meg

20. Vitázz anélkül, hogy ideges lennél. Maradj végig a saját logikád mentén, és ne kapd fel a vizet, ha valaki vitába száll veled. Ha idegesség nélkül tudsz valakivel véleményt ütköztetni, akkor a konfliktusokat sokkal hatékonyabban tudod kezelni, erre pedig az élet számtalan területén szükséged lesz még hátralévő éveidben.

21. Mosd külön a színeseket és a fehéreket. Alapvető felnőtt tulajdonság, hogy a ruhákat sok törődéssel mossuk ki, szétválasztva a pirosakat, feketéket, fehéreket, világosakat és sötéteket. Macerásnak tűnhet, és ha anyukád nem tanított meg rá, akkor a saját károdon kell rájönnöd, hogy mennyire fontos az életben a mosás.

22. Mesélj okos viccet. A társasági lét szempontjából egy nem sértő, mindenkinek kellemes vicc elmesélése úgy, hogy tényleg nevessenek rajta, mérföldkő lehet.

23. Kérj őszintén bocsánatot. Mindegy, hány éves vagy, mindig lesz olyan, hogy valami rosszul sikerül, félreértés adódik belőle, vagy balul sül el. Nem az számít, hogy hibázol, hanem az, hogyan reagálsz rá.

24. Csinálj végig egy napot panaszkodás nélkül. Meglepődsz majd, mennyi mindent tanulhatsz saját magadról, ha odafigyelsz akár csak egy napig, hogy ne hagyja el panasz a szádat.

25. Szerezz egy új barátot. Persze szép dolog a gyerekkori barátság, és tényleg egy életen át tarthat, de egészen más minőségű barátod lesz az, akivel felnőtt fejjel kötsz barátságot. Akivel nem a régi szép idők kötnek össze, hanem a mostani szép idők miatt vagytok együtt jóban-rosszban.

  • 20 dolog, amit 30 felett megteszel, pedig korábban eszedbe sem jutott
  • 5 dolog, amit egészen máshogy csinálok, mint a dédnagyanyám

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top