Család

Aki rászánta a 10 percet akár 200 ezret is kereshetett

Szeretnéd tudni, hogy kis odafigyeléssel, teljesen legálisan, sőt államilag támogatottan hogy lehet több százezer forinthoz jutni? Persze, kell hozzá egy kis kezdőtőke és némi türelem, de tíz perc időbefektetés megér öt év alatt mondjuk kétszázezret, nem? Megmutatjuk, hogyan használhatod ki te is a lehetőséget! Bónusztipp: így legyél milliomos nyugdíjas!

Döbbenetes, de a megtakarítással rendelkezők 70%-a semmit sem tett az elmúlt években azért, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie a befektetése után – derült ki egy pénzügyi felmérésből. Ők így több milliárd forintot fizettek be feleslegesen az államkasszába. Aki viszont 2010-ben az elsők között lépett, és Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) nyitott, átlagosan 200 ezer forintot keresett csak azzal, hogy idén, a lejáratkor nem kellett befizetnie az adó- és járulék vonzatokat a befektetései után.

Aki rászánta a 10 percet akár 200 ezret is kereshetett

Íme tehát a recept: Végy egy Tartós Befektetési Számlát, vagy hosszabbítsd meg a most lejárót! December végéig helyezz el rá minél nagyobb összeget! Ez lesz a befizetési időszak. 2016-tól pedig máris ketyeg a felhalmozási időszak. Ezt követően nem kell mást tenned, mint nézni, ahogy gyarapodik a vagyonod. Három év után adókedvezménnyel, az ötödik év lejártakor pedig teljes adó- és járulékmentesen tudod felvenni az egészet. Gratulálunk, ezzel a kis időráfordítással megspóroltál egy csomó adóbefizetést: 16% SZJA-t és 6% EHO-t.

Általános tévhit egyébként, hogy a TBSZ miatt 3 illetve 5 évig nem férhetünk hozzá a megtakarításunkhoz. Bármikor megbonthatjuk a számlát. Ebben az esetben ugyan adót kell fizetnünk – mint egy “sima” értékpapírszámla esetében -, de az összeg szabadon felhasználható lesz. Az egyedüli különbség, hogy a keletkezett jövedelem után az adót önadózóként kell megállapítani, bevallani és megfizetni a NAV felé.

Nyitrai Győző

Nyitrai Győző

Megkérdeztünk egy banki szakembert is erről: Nyitrai Győzőt, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatóját. “Akinek van bank-, vagy értékpapírszámlája, annak nagyjából tíz percet vesz igénybe a Tartós Befektetési Számla megnyitása, ami különösebb szakértelmet, de még csak vastag pénztárcát sem igényel. Fontos megemlítenem, hogy a TBSZ számlának nincs kockázata, mivel ez nem egy termék. Ez egy számla, egy keret, amire betéteket, illetve értékpapírokat lehet elhelyezni az adókedvezmény, illetve az adó- és járulékmentesség érdekében. A kockázatot csak a TBSZ-en elhelyezett termékek jelenthetik. Érdemes tehát körültekintően választani és a tanácsadó bankfióki kollégák segítségét is kikérni.”
Nyitrai Győző hozzátette: “a TBSZ nyilvánvaló előnyei ellenére az értékpapírszámlával rendelkezők 90%-ának még sincs ilyen számlája. December végéig nekik is lehetőségük van Tartós Befektetési Számlát nyitni. A 2010-ben nyitott TBSZ esetében pedig van mód újrakötni, azaz meghosszabbítani azt. A nyilatkozattételnek azonban december 31-ig meg kell történnie.”

És nyugdíjad lesz?
Nem csak az ötéves TBSZ, de a Nyugdíj-Előtakarékossági Számla (NYESZ) után is igénybe vehető az adókedvezmény, sőt itt még állami támogatás is jár a befizetett összeg után. Igaz itt legalább 10 évet kell várni az adómentességre, de a nyugdíjas évekre minimum ennyi idővel korábban érdemes előre takarékoskodni. Bár a ma munkába állóknak még messze van a nyugdíj, azzal mindenki tisztában van, hogy egyre kevesebbeknek kell kitermelni a gyarapodó számú időskorúak juttatását. A Népességtudományi Intézet számításai szerint 2060-ra megduplázódik a nyugdíjas korúak aránya a hazai lakosságon belül: a 7,9 milliós népesség harmada 65 éven felüli lesz.
Mondunk egy példát: Ha valaki nyugdíjas korában havi 30.000 Ft-ot szeretne kapni az állami nyugdíjon felül, akkor, ha 10 évvel a nyugdíj előtt kezd el erre gyűjteni akkor 3%-os hozammal számolva ehhez havi kb. 45.000 Ft megtakarításra van szüksége, míg ha időben észbe kap és 20 évvel a nyugdíj előtt már félretesz erre a célra akkor havi 20.000 Ft is elegendő. Elgondolkodtató, nem?!

Most persze kavarognak a fogalmak a fejedben: TBSZ, NYESZ, SZJA – de menj be a bankba, és kérj bátran szakértő segítséget. Az OTP Bank ügyintézői mindent tudni fognak, ha a hosszú távú megtakarítási célokról és az állami támogatású eszközökről kérdezed őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top