Család

Államilag lopott gyerekek – a Barnevernet 10 leghíresebb gyerekrablása

Elutazni egy kulturált, kényelmes, modern skandináv országba, ott anyagilag kicsit helyreállni, és magasabb színvonalon folytatni az életet, nagyon is csábítóan hangzik családosok számára.

A skandináv csodának van egy sötét oldala is, aminek már a neve is ijesztő: Barnevernet. Ez ellen a szervezet ellen tüntettek idén tavasszal 14 országban párhuzamosan. A Norvég Gyermekjóléti Szolgálat ugyanis extrém túlkapásairól híres. Az utóbbi években Oroszországban, Csehországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Indiában is a szalagcímekben szerepelt a gyerekrablás. A Barnevernet sajátos gyakorlata szerint ugyanis egyszerűen elrabolja a gyerekeket a szülőktől, ha felmerül a gyanú, hogy valamiért alkalmatlanok a gyereknevelésre, és az sem zavarja ebben őket, ha az illető egy másik ország állampolgára.

Államilag lopott gyerekek – a Barnevernet 10 leghíresebb gyerekrablása

A cseh Evától és férjétől azért vették el két kisfiúkat 2011-ben, mert egyikük valami olyasmit mondott az óvodában, hogy az édesapja a pizsamájában matatott. A molesztálás tényét nem sikerült bizonyítani.

Sőt: a szüleiktől elvett gyerekek 40 százaléka nem norvég. Első lépésként ismeretlen helyre szállítják őket, és gyakran már ekkor megtagadnak a szülőktől bármiféle találkozási lehetőséget. Az esetek nagy részében a gyereket akkor sem adják vissza, ha a felmerült gyanút nem sikerült bizonyítékokkal alátámasztani. Maga a cseh elnök, Milos Zeman is a náci rendszerhez hasonlította a hatóság működését. Marius Reikeras norvég ügyvéd legalább 1000 olyan esetről tud, amikor a Barnevernet teljesen hibásan és jogtalanul járt el. Az Emberi Jogok Bíróságán eddig 40 norvég jogsértést ismertek el. Nézzük a közelmúlt legbotrányosabb állami gyerekrablásait Norvégiában.

A folytatásért kattints a Könyves csajszis caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top