Család

Ilyen az élet egy Down-szindrómás gyerekkel – megható videó

"Down-szindrómás babát várok. Félek, milyen élete lesz?" – tette fel a kérdést egy várandós nő. 15 imádni való downos fiataltól érkezett a válasz.

Nagyon sok leendő szülő retteg attól, hogy Down-szindrómás babája születik, ezért végül abortusz vagy örökbe adás mellett dönt. Pedig egy downos babát vállalni és felnevelni pontosan úgy rengeteg örömet jelent, mint egy ép kisgyereket. Tavasszal írtuk meg a Sárkány család történetét, akik két egészséges kislányuk mellett két downos fiút fogadtak örökbe, s azt mondják, ennél boldogabb életről nem is álmodhatnának. Ha megnézitek a róluk szóló fotóriportot, szemernyi kétségetek sem lesz afelől, hogy ez mennyire igaz.

Jó lenne az emberekkel megértetni azt, hogy ami első látásra rémisztőnek és megoldhatatlan problémák forrásának tűnik, az talán nem is olyan félelmetes többé, ha vesszük a bátorságot, és szembe merünk vele nézni. Pontosan az ilyen aggodalmak eloszlatása volt a célja annak a videónak, amit olasz Down-szindrómások érdekvédelmi csoportja készített. A kisfilm egy leendő édesanya aggódó kérdésével kezdődik:

Kisbabát várok, akiről kiderült, hogy Down-szindrómája van. Rettegek. Milyen élete lesz így a gyerekemnek?

A válaszok pedig 15 vagány downos fiataltól érkeznek:

Kedves leendő édesanya, ne félj! A gyermeked egy csomó mindenre képesre lesz. Át tud majd ölelni, odaszalad hozzád, megtanul beszélni, és el fogja mondani neked, mennyire szeret. Jár majd iskolába, ahogy mindenki. Megtanul írni, úgyhogy képes lesz írni neked, ha távol lesz tőled – mert bizony utazni is tud majd. Segít majd apának megjavítani a biciklit, és dolgozni fog, ha felnő. Pénzt keres, és a fizetéséből meghív majd vacsorázni, vagy bérel egy lakást, ahol önálló életet élhet. Néha nehéz lesz. Nagyon nehéz. Csaknem lehetetlen. Ahogy minden más anyának is az. Kedves leendő anyuka, a te gyereked is lehet boldog, hiszen mi is azok vagyunk. És te is az leszel!

via

 Olvass még az NLCafén Down-szindrómásokról:

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top