Család

Tetkók fedik el a megbélyegzett szexmunkások múltját

Egy amerikai non profit projekt azt tűzte ki célul, hogy a korábban prostitúcióra kényszerített nőkre a futtatóik kedvéért felkerült tetoválásokat művészi rajzokkal fedjék el, ezáltal is segítve azt, hogy az áldozatok könnyebben képesek legyenek feldolgozni az őket ért traumákat.

A Survivor’s Ink olyan nőket mutat be, akiket korábban prostitúcióra kényszerítettek, majd a stricijeik demoralizáló tetoválások segítségével igyekeztek őket magukhoz láncolni. A tinta pedig szégyenfoltként ott maradt még azokon is, akiknek sikerült kiszabadulniuk ebből a helyzetből.
A projektet Jennifer Kempton hívta életre, aki maga is áldozatává vált az emberkereskedelemnek és szexmunkásként dolgoztatták.

Jennifer Kempton maga is az emberkereskedők áldozata volt (Fotó: survivorsink.org)
Jennifer Kempton maga is az emberkereskedők áldozata volt (Fotó: survivorsink.org)

“A tetoválás egy kreatív mód arra, hogy gyönyörű és jelentőségteljes műremekeket hozzunk létre, az emberi testet vászonként használva” – írja a Survivor’s Ink weboldalán. “Azonban előfordul, hogy ezt az egyedi művészeti formát mások kihasználása érdekében alkalmazzák. Egyre gyakoribb, hogy az emberkereskedők tetoválásokkal jelölik meg áldozataikat, akiket tulajdonunknak tekintenek, mintha csak szarvasmarhák volnának. Ezeket az áldozatokat eleve úgy kezelik, mint egy darab húst és így tovább erősítik bennük a szolgaság érzetét, ezekkel a demoralizáló tetoválásokkal. […] Képzeld el, milyen érzés, ha valaki végleg megszabadul ettől a sötét élettől, de a tetoválások örökké emlékeztetik az elszenvedett erőszakra.”

Láthatatlan bilincsek

Jennifer célja, hogy segítsen letörni a láthatatlan bilincseket, amelyekkel az elkövetők elnyomják áldozataikat. A Survivor’s Ink projekt lehetőséget nyújt ezeknek a nőknek, hogy megszabaduljanak elnyomásuk sötét emlékeitől. Jennifer azt reméli, hogy a projektben részt vevő nők számára ez segíthet lerázni a rabság pszichológiai és fizikai láncait. Aki náluk jelentkezik, választhat, hogy eltávolítsák róla a korábbi tetoválást, vagy elfedjék valami szép, jelentőségteljes vagy éppen szimbolikus ábrával.

Ruthie (b.) egy azon nők közül, akiknek a Survivor's Ink segített feldolgozni a múltbéli traumát (Fotó: survivorsink.org)
Ruthie (b.) egy azon nők közül, akiknek a Survivor’s Ink segített feldolgozni a múltbéli traumát (Fotó: survivorsink.org)

A brit Guardian a projektről szóló beszámolójában megemlíti, hogy bár kevés megbízható statisztika készült az emberkereskedelemről és azon belül is a prostitúcióra kényszerített nőkről, a területtel foglalkozó szociális munkások szerint csak az USA területén évente körülbelül 9,5 milliárd dolláros pénzforgalmat generál az emberkereskedelem, az amerikai igazságügyi minisztérium, a Department of Justice szerint ez mintegy 300 000 veszélyeztetett gyereket is érint.

Az Egyesült Államokban egyébként igen gyakori a “property of…X” (X tulajdona) tetoválás a prostitúcióra kényszerített nők között.

“Csaknem minden nőt megjelölnek, aki túléli az utcát” – nyilatkozta Kempton a Guardian számára adott interjújában, hozzátéve, hogy a prostitúcióra kényszerített, kábítószer-használatba menekülő nők által látogatott drogtanyákon gyakran “dolgoznak” tetoválók, akik drogokért cserébe tetoválják a nőket.

A projekt tetoválómesterei jótékonyságból dolgoznak (Fotó: survivorsink.org)
A projekt tetoválómesterei jótékonyságból dolgoznak (Fotó: survivorsink.org)

A Survivor’s Ink projektben résztvevő tetoválómesterek jótékonyságból vállalják a munkát. A projektről a Guardian videót is készített, amelyet a lap weboldalán lehet megnézni.

További cikkek prostitúcióról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top