Család

Hogyan lett a rózsaszín a lányok színe, a kék pedig a fiúké?

Ha megnézünk ma egy játszóteret vagy óvodát, szembetűnő, hogy a kislányok rózsaszínben, habos-babos ruhákban játszanak, míg a fiúkon ez a szín kizárt. A csecsemőket is színek alapján különböztetik meg.

De vajon hogyan és miért alakult ez ki? A történelemben a rózsaszín csak egy átlagos szín volt, olyan, mint a többi, férfiak és nők egyaránt viselték. Az 1700-as és 1800-as években teljesen normális volt, hogy férfiak és nők rózsaszínbe öltözködtek.

A Kisasszonyok (Little Women) című 1869-es könyvben van egy rész, amiben Amy kék szalagot köt egy fiúra, és rózsaszínt egy lányra, “a francia divat szerint” – ezt a részt gyakran emlegetik a pink és a nők összefonódásának fontos momentumaként , ám az idő tájt a rózsaszín még korántsem volt a nők színe. A kisbabákat általában fehérbe öltöztették, majd egy 1918-as katalógus a kék színt ajánlotta lánygyerekeknek, mondván, “sokkal finomabb és kecsesebb”.

A folytatásért kattints a Girlpower caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top