Család

Ismerd fel a gyermeked fejlődési rendellenességeit

Az időben felismert betegségek gyógyításának esélye nagyságrendekkel magasabb, mint azoké, amit elhanyagol a paciens. Különösen igaz ez a kisgyermekek és csecsemők fejlődési rendellenességeire, amelyek nagy részét ugyan nem betegségként tartja számon az orvostudomány, hanem eltérő fejlődési jelenségként, speciális állapotként hivatkozik rájuk, de ettől függetlenül ezeket még ellenőrzés alatt kell tartani, és ha lehet, korrigálni is kell. Szerencsére a fejlődési problémák nagy része nagyon jól kijavítható, ha időben észreveszi a szülő.

A születés után a gyermekek fejlődése rendkívül gyors: szinte naponta sajátítanak el újabb és újabb képességeket, gyarapodnak mint testileg, mind szellemileg. Viszonylag pontosan meghatározható, hogy egy adott életszakaszban milyen fejlődési stádiumokon kell átmenni egy egészséges gyermeknek, ezért ha ezek menetét ismerjük, és odafigyelünk a babára, akkor jó eséllyel észrevehetjük, ha valami probléma vagy fejlődési rendellenesség jelentkezne. Ezen a téren nagy a szülő felelőssége, de természetesen nem marad magára: a védőnők és háziorvosok a kötelező vizsgálatok és oltások során alaposan szemügyre veszik a cseperedő gyermeket, és igyekeznek kiszűrni a fejlődési problémákat.

Ismerd fel a gyermeked fejlődési rendellenességeit

A szülő is részt vesz a szűrésben

De még így is sokszor rejtve marad egy-egy fejlődési rendellenesség, hiszen ahogy nő a gyermek, úgy ritkulnak a kötelező látogatások az orvosnál, és előfordulhat, hogy túl sok idő telik el két alkalom között ahhoz, hogy idejében fülön csípjenek egy kialakuló problémát. Többek között ezért is lehet hasznos az a kérdőív, aminek a tesztverzióját már több 1650 szülővel kitöltették, és amely kifejezetten azon szülők számára állítanak össze a szakemberek, akik 0–7 év közötti gyermeket nevelnek. Ezt a kérdőívet használva a szülő otthon, segítség nélkül is nyomon követheti gyermek fejlődésének menetét, és kiszűrheti, ha valami rendellenesség merülne fel. A kérdőív ugyanis az adott életkorra vonatkozóan egyszerű és könnyen megválaszolható kérdések tucatjait tartalmazza (például, hogy a csecsemő hang hatására elfordítja-e a fejét), és az is világosan kiderül a kérdőívből, ha egy kérdésre olyan választ ad a szülő, ami valamilyen problémára utal. Ha ilyen válaszok születnek, akkor pedig egyértelmű, hogy orvoshoz kell fordulni, hogy alaposabban is kivizsgálhassák a gyermeket.

Vegyük igénybe az orvos szakértelmét

Ez a kérdőív azonban még nem forog közkézen, hiszen várhatóan csak a jövő évben kerül bevezetésre és mindennapi használatba – akkor viszont ez a szülői megfigyeléseken alapuló gyermekgondozási és szűrési módszer egyedülálló lesz a világon. De mit tehetnek addig a felelős szülők azért, nyomon kövessék gyermekük fejlődését és a lehető legkorábban észrevegyék a problémákat? Az legfontosabb, hogy szoros kapcsolatot tartsanak a védőnővel és a gyermekorvossal, és tőlük, szakértői forrásból tájékozódjanak arról, hogy mik az adott életszakaszban előforduló jellemző fejlődési problémák és mik ezek jelei. Sajnos sok szülő több hitelt ad a szomszédasszony vagy a sógornő véleményeire és tapasztalataira, és egy-egy jól észrevehető jelet, amely fejlődési problémára utal, gyakran intéznek el azzal, hogy “majd úgyis kinövi a gyerek”.

Ismerd fel a gyermeked fejlődési rendellenességeit

Pedig legtöbbször ösztönösen és jól éreznek rá az édesanyák, hogy valami “nem stimmel” a kisbabájukkal, de az ismeretségi kör, aki jó szándékúan óvni szeretné a túlzott aggodalmaskodástól a mamát, elbagatellizálja a tüneteket, és meggyőzi őt arról, hogy nincs semmi olyan probléma, amit az orvosnak is látni kéne. Okosabb, ha nem ad hitelt az édesanya ezeknek a válaszoknak, és nem törődik bele, ha ilyet hall: “nincs baj ezzel a babával, csak kicsit lusta”, vagy “te is későn kezdtél el járni, nincs abban semmi különös, ha a gyereked sem kezdte még el”. Inkább menjen el az orvoshoz többször is, és hallja az ő szájából ezeket a szavakat, mintsem hogy otthon maradjon, és csak túl későn derüljön ki, az aggasztó jelek valóban komoly rendellenesség kezdetéről árulkodtak.

 

Még több gyermekegészség az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top