Család

Hol mennyi az iskolakezdés? Három áruházat teszteltünk

Kemény tízezrek úsznak ki szülők zsebeiből az iskolakezdéskor. Olyan összehasonlítás jön, amelyből kiderül, hogy hol tudunk itthon a legolcsóbban vásárolni. Szétnéztünk egy hipermarketben, egy webáruházban, és egy papír-írószer boltban is. De van olyan ország, ahol már nincsenek könyvek, a minimális tanszert pedig a suli állja. Az jobb volna?

Áron most kezdi az iskolát egy vidéki kisvárosban. Az anyukája természetesen mindenből a legjobbat szeretné kisfiának. Ám a pénztárca nagy úr, ők is csak addig nyújtózkodhatnak, ameddig a költségvetésük engedi. Az édesanya tételesen felsorolta, hogy mennyit költöttek eddig:

A könyvek, a füzetek, a táska, cipő…

  • A könyvek 13 000 forintba kerültek;
  • a füzetekért, borítókért, ceruzákért és a matekkellékekért összesen kb. 7000 forintot adtak ki;
  • a rajz- és technikafelszerelés még 5000 forint;
  • a tornaruhát 5000 forintért tudták megvenni;
  • az iskolatáskát még télen beszerezték akciósan, 10 000 forintért;
  • az ünneplőruhából a fehér ing 2200 forint volt, a nadrág pedig 3000 forintért akadt volna, de az unokatesó épp kinőtte az övét, így jól jött.
  • Köpenyért és egyenpólóért is fizettek, azok 5000 forintba kerülnek;
  • cipő 4500 forint.

Összesen: 51 700 forint

Alig akartam elhinni, hogy ennyibe kerül az iskolakezdés. Főleg abban a tudatban fura ez, hogy nem is legdrágább dolgokat választottam. Nagyon megterheli a családi kasszát a sok kiadás. Tudom, hogy néhány munkáltató ad iskolakezdési támogatást. Mi sajnos nem kaptunk, pedig nagyon jól jönne” – mondja Áron édesanyja.

Áron felszerelésének egy része - a tanévkezdés több mint 50 ezer forintba kerül a családnak - Fotó: Magánarchívum
Áron felszerelésének egy része – a tanévkezdés több mint 50 ezer forintba kerül a családnak

Három üzletet teszteltünk az iskolakezdés előtt

Mivel óriási a szülőkre háruló beiskolázási költség, megnéztük, hogy vajon hol lehet a legolcsóbban szert tenni a tanszerekre. Három üzletet jártunk végig: elmentünk egy hipermarketbe, belestünk egy papír-írószer boltba és egy webáruház termékeit is végignéztük. Olyan virtuális áruházat kerestünk, amelyikre hamar ráakad az internetező szülő és az árai is általánosnak mondhatóak.

Nem mindig az akciós a legolcsóbb
Nem mindig az akciós a legolcsóbb

A papír-írószer bolt egy átlagos kisvárosban van, a hipermarket pedig a 19 forintos füzetáraival csalogatott oda minket – ahogy vélhetően másokat is. Az árakat összegyűjtöttük és táblázatba foglaltuk a könnyebb átláthatóság kedvéért. Minden üzletben az elérhető legolcsóbb terméket választottuk. A táblázatban az olcsóbbakat aláhúztuk.

Iskolakezdés: súlyos tízezrekbe kerül az első osztály
Iskolakezdés: súlyos tízezrekbe kerül az első osztály
Iskolakezdés: súlyos tízezrekbe kerül az első osztály

Tolltartók közül az eleve töltötteket vettük alapul. Az iskolatáskák körül pedig azokat, amelyek már egy csipetnyi jóindulattal nem egyszerű hátizsákok, hanem iskolatáskának is nevezhetőek, és reményeink szerint alkalmasak arra, hogy a gyerek terhet cipeljen bennük.

A legolcsóbb darab 4000 forint volt, de találtunk 20 000 forintos  táskát is
A legolcsóbb darab 4000 forint volt, de találtunk 20 000 forintos táskát is

Végül ezt az eredményt kaptuk:

Ahogy írtuk, a listában mindenütt a legolcsóbbat néztük, a termékek minőségét nem vizsgáltuk. Mindezt csak azért érdemes hozzátenni, mert a papírboltban alapjáraton magasabb árkategóriájú termékeket találtunk. A táblázatban látható termékek csak a tanszerek. A tankönyvek, esetleges egyenpólók, a tornaruha és az ünneplő szett még nincsenek benne az összesítésben. A csomagolópapírt, sőt a tisztasági felszerelést sem számoltuk bele.

  • A hipermarketben 13 710 forintot hagytunk volna ott;
  • a papír-írószerben 19 405 forintért vehetünk meg mindent;
  • a webáruházban 14 640 forintot költöttünk volna a legolcsóbb tanszerekért.

Mit tudhat a 8240 forintos gyurma?

A költekezésben nincs határ annak, aki megteheti. A webáruházban például találtunk előre összeállított, elsősöknek készült tanszercsomagokat 9790, 14 990 és 19 900 forintért. (A legdrágább a legjobb minőségű termékekből áll.) Volt “matematikadoboz” 5690 forintért. Míg a legolcsóbb olló 198 forintba kerül, ugyanott kapható 680-ért elvileg minőségi darab. Füzetek kapcsán is nagy a választék, a legolcsóbb 46 forintos mellett 254-ért is kínáltak Disney-s borítósat. A töltött tolltartók árai között is jelentős a különbség, 1990-ért már lehet kapni olcsóbbat, de 5960 forintot is kiadhatunk más fajtáért. A gyurmák esetében óriási a kontraszt, hiszen míg mi a 305 forintos legolcsóbbat választottuk, találtunk a webáruházban 8240 forintosat is. Vajon az mit tudhat?…

Lehetne olcsóbb az iskolakezdés?

A tengerentúlon merőben más a helyzet. Amerikában, Kaliforniában például minden kisgyerek táblagépen tanul, amit az iskolától kap. De nemcsak a táblagépet adja a suli, hanem minden tanszert is. Igen, jól olvassuk. Minden tanszert. Kivéve az egyenruhát, mert ott az általában kötelező.

 

“Minden tankönyv ingyenes és a gyerekek sohasem cipelik haza azokat – kezd mesélni az ötödikes Gergő anyukája, akinek fia Amerikában kezdte az első osztályt. – Itt nincsen tanévnyitó, az első nap mindenki ismerkedik az osztállyal. Minden évben új az osztályfőnök, az évfolyamban levő gyerekeket évente összekeverik szocializáció címén. Az iskolakezdésre nem különösen kell készülni, és ami fontos, semmit sem kell venni. Tolltartót és ceruzákat sem. Azokat minden gyerek az első nap az asztalán találja. Talán ha akarsz, vehetsz egy iskolatáskát. Kaliforniában minden gyerek táblagépen tanul, erre direkt programok vannak, amik kiválóak. Interaktívak, érdekesek, látványosak. Rajzolni is Art programmal tanulnak, de például a videokészítést is megtanítják nekik. Náluk nincsen tábla és kréta, maximum mágneses változatban. A projektoros kivetítő és az intelligens tábla az alap. Folyóírást már nem tanulnak a gyerekek, csak fél évig, érdekesség gyanánt” – mondja az édesanya.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top