Család

Párkapcsolat: 9 ötlet a jobb kommunikációért

A párkapcsolatok nem légüres térben léteznek. Két emberi lény között zajlanak. Mindkettőnek megvan a maga múltja, vannak múltbeli tapasztalatai, élményei, traumái és elvárásai. Két különböző embernek különböző a kommunikációs képessége is. De a jobb kommunikáció tanulható.

A legnépszerűbb tévhit a párkapcsolaton belüli kommunikációról, hogy ha beszélek a páromhoz, az már “kommunikációnak” minősül.

Miközben valóban a kommunikáció egy formája a beszélgetés, ha az valójában csak a mindennapi, felszínes témákról szól (“Mi történt a gyerekekkel?” “Milyen volt a munkád?” “Hogy van az anyád?”), akkor nem igazán minősül igazi, mély beszélgetésnek.

Hogyan lehet nyitottabban, és kielégítőbben beszélgetni az igazán fontos dolgokról egy párkapcsolatban?

A kommunikáció vagy felépít, vagy lerombol egy párkapcsolatot. Ezért olyan fontos, hogy hogyan tudtok kommunikálni.

Párkapcsolat: 9 ötlet a jobb kommunikációért

1. Állj meg, és figyelj

Milyen nehéz ezt megvalósítani, pont akkor, amikor a pillanat épp adódik, hogy “csak” figyelj a másikra!

Sokkal nehezebb, mint amilyennek hangzik.

Ha éppen egy komoly veszekedés vagy eszmecsere kellős közepén vagy, nagyon nehéz félretenni a saját szempontjaid, nézőpontod, és csak figyelni arra, hogy mi történik a másikkal.

Gyakran annyira félünk attól, hogy a másik nem hall meg minket, hogy elkezdünk gyorsan, hadarva beszélni, minél többet egy szuszra. Ironikusan pont ez idézi elő, hogy nem hallgatnak meg.

2. Vedd rá magad, hogy meghalld a másikat

Bár most épp befejezted egy pillanatra a beszédet, de a fejed még mindig tele van azokkal a gondolatokkal, amiket te akarsz elmondani a másiknak. Még mindig nem igazán hallod, hogy mit mond ő.

A terapeutáknak nagyon jó módszerük van, ami “rákényszeríti” őket arra, hogy valóban meghallják azt, amit a kliens mond. Átfogalmazzák mindazt, amit éppen hallottak. Ezt “visszatükrözésnek” hívják.

A partner rosszul érezheti magát tőle, ha túl sokat csinálod, vagy olyan hangsúllyal teszed, ami inkább gúnyolódást fejez ki, mint komolyságot. Szóval használd ezt a technikát takarékosan.

“Néha nem vagyok benne biztos, hogy tényleg értem, amit mondani akarsz, és ez a módszer lelassítja a gondolataimat egy kicsit, hogy tényleg meghalljam, amit mondani szeretnél.”

3. Légy nyitott és őszinte a pároddal

Párkapcsolatban lenni azt jelenti, hogy egy lépéssel közelebb kerülünk saját magunk és az életünk nyitottságához.

A kis hazugságok előbb-utóbb nagy hazugságokba fulladnak.

Ha az érzelmeid a legyőzhetetlenség álarca mögé rejted, talán neked működni fog a kapcsolat, de nem fog működni a veled együtt élőknek. Ha azt várod a párodtól, hogy csendben asszisztáljon ehhez a hozzáállásodhoz: a kapcsolatod nem fog sokáig működni. Lehet, hogy ez a hozzáállás jól működött számodra a múltban. De a jó kapcsolatnak és a jó kommunikációnak nagyon komoly akadályát jelenti.

Nyitottnak lenni azt jelenti, hogy olyan dolgokról is beszélsz, amikről azelőtt talán még soha nem beszéltél senkinek.

Ez egyben azt is jelenti, hogy őszintének és sérülékenynek mutatkozol a párod előtt. Azt jelenti, hogy nyitottá válsz a lehetséges fájdalomra és csalódásra is. De egyben azt is jelenti, nyitott vagy arra, hogy a kapcsolatod teljesen, és tökéletesen azzá fejlődjön, amivé fejlődhet.

4. Figyelj a nonverbális jelekre

A kommunikáció legnagyobb része nem abból áll, amit mondunk, hanem abból, ahogy mondjuk. Nonverbális kommunikációnak számít a testbeszéd, a hangsúly, hanglejtés, a szemkontaktus, és az, hogy milyen távolságban vagy, amikor a másikkal beszélgetsz.

Ha jobban szeretnél kommunikálni, nemcsak a hallásodat érdemes “élesítened”, hanem ezeknek a nonverbális jeleknek az olvasását is. Könnyebben megérted a párod világát, ha megtanulsz a nonverbális jeleiből olvasni.

Mindeközben jó, ha figyelsz a saját nonverbális jeleidre is.

  • Mit sugárzol a másik felé?
  • Mennyire érzi azt, hogy figyelnek rá?

A gondolataidat és a szándékaidat mindig elárulják a nonverbális jeleid.

Folytatás az Anyamentő blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top