Család

Adókártya kell a gyerekeknek a családi kedvezményhez

A családi adókedvezménnyel és az adókártyákkal kapcsolatos változás január elsejétől lép életbe, és akár több százezer családot is érinthet.

A változás szerint 2016. január 1-jétől családi adókedvezményt kizárólag olyan gyerek után lehet majd igénybe venni, akinek van adóazonosító jele. Az eltartottak, illetve a kedvezményezett eltartottak adóazonosító jele a a 2015-ös évről szóló bevalláshoz szükséges, amelynek benyújtási határideje 2016. február 25., illetve május 20., továbbá 2016-tól a havi számfejtéshez is csak úgy fogadja be a munkáltató a családi adókedvezményről szóló nyilatkozatot, ha azon szerepel a gyerek adóazonosító jele – írja az mno.hu

Emiatt már év vége előtt célszerű adókártyát kérni a gyerekeknek. Arról még becslések sincsenek, hogy hány gyereknek nincs még adóazonosító jele, akinek szüksége lesz rá. A lap kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál elmondták, hogy a 2005 után születettek automatikusan kaptak adóazonosító jelet, előtte azonban csak akkor adott ilyet az adóhivatal, ha külön kérte a szülő.

Az adószakértő szerint érdemes már most intézkedni az adókártyák ügyében, mert előfordulhat, hogy sokan az utolsó pillanatra hagyják, és november–decemberben esetleg órákig kell majd sorba állni érte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top