Család

Egészséges, ha egy 12 éves gyerek maratont fut?

A 12 éves Nikolas fiatal kora ellenére valamennyi kontinensen lefutotta a maratont. Vajon egészséges tinédzserkorban ilyen mértékben terheli a testet?

Nikolas mindössze kilencéves volt, amikor elkezdett maratont futni. Célja, hogy az USA mind az ötven államában lefussa a távot. A teljesítménye egyedülálló. A kérdés inkább az, hogyan hat a fiatal testre ez a hosszú távú megterhelés.

Nem könnyű egyértelmű választ adni, mivel alig készült felmérés a témában. A Minnesotai Egyetem kutatója, dr. William Roberts vizsgálódott a kérdésben, tanulmányát a New York Times tette közzé. A szakember szerint gondosan megtervezve és felépítve a stratégiát a maratoni lefutása nem okoz problémát az erősen motivált gyerekek körében. Mégsem biztatna arra minden gyereket, hogy mostantól maratont fusson, ugyanis ha nem is feltétlenül mindenkinél, de előfordulhatnak nem várt negatív következmények is.

Jó az, ha egy 12 éves gyerek maratont fut?

Egy másik tanulmány szerint a gyerekek teste még nem kellően felkészült az ilyen mértékű megterhelésre, ezért számukra legfeljebb 10 kilométeres távokat javasolnak. Egyes orvosok 16 éves kor alatt pedig kifejezetten tiltják a maratoni versenyek teljesítését, szerintük az káros hatással van a fiatal szervezetre.

Addig azonban, amíg nincs egyértelmű kutatási eredmény, hogy a hosszú távú futás vagy más hasonló megterhelést igénylő sport ártana a gyerekeknek, a szülők a saját megérzéseik alapján gondolhatják úgy, jót tesz a gyereknek a rendszeres sport. És ha abban a gyerek is örömét leli, szívesen csinálja, a folyamatos figyelem mellett megengedhetik nekik.

További cikkek gyerek, sport témában az NLCafén

Forrás: The Stir

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top