Család

5 dolog, amit megtehetsz a jó szomszédi viszonyért

"Jó szomszédság ritka, mint a sánta sellő, azt is elfújja egy kósza szellő." Ezt a bölcsességet nem Andersentől, hanem a jó öreg Dagobert bácsitól hallottam.

Tudhatott valamit, hiszen az ő szomszédjai állandóan megpróbálták megfúrni a páncéltermét. Ha nem vagy olyan peches, mint a vén zsugori szárnyas, és a te szomszédodban nem a Biggie Boyok laknak, akár békés és boldog is lehet a viszonyod a környezeteddel.

Miért fontos jóban lenni a szomszédokkal? Kevés olyan embert ismerek, akinek a közvetlen közelében laknak a rokonai, barátai, bizalmasai. Márpedig vannak olyan helyzetek, amikor praktikus, ha a közelből érkezik a segítség (pl. óraleolvasás, kéményseprés, hirtelen gyermekfelügyelet igény, macskaetetés, csőtörés). Ilyenkor pedig nagyon jól jön, ha alapvetően jó a viszonyod a körülötted lakókkal. Adok néhány tippet, hogy akkor is mosolyogjanak rád, ha vasárnap hajnalban kezdesz füvet nyírni.

1. Hahó, itt vagyunk!

Amikor egy új helyre költözöl, vedd a fáradságot, és mutatkozz be! Lehetőleg még a költözés napján csöngess át a közvetlen szomszédjaidhoz (az igazán elszántak a szemben és az átellenben lakókhoz is, hiszen ők is árgus szemekkel követik minden lépésedet, a függöny mögül biztosan!). Mutatkozz be pár szóban és ha a találkozás öröme kölcsönös, akár még telefonszámot is cserélhettek. Ez bármikor jól jöhet!

Extra tipp: nekem annak idején nagyon bejött, hogy vittem mindenkinek egy-egy doboz bonbont. Persze, néztek rám, mint egy elmeháborodottra, de végül csak elfogadták. Az én alapelvem: inkább múljam felül, mintsem alul a várakozásokat. Ha pedig tényleg van pár perced, és láthatóan nem vagy az illető terhére, még feltehetsz néhány kérdést a településsel kapcsolatban is (vasárnap nyitva tartó boltok, orvosi ügyelet, kocsma, könyvtár, ki-ki az érdeklődésének megfelelően), így a szomszédod máris hasznosnak érzi magát! És többnek is, hiszen az információ hatalom!

A folytatásért kattints a Pamlag Caféblogra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top