Család

10 dolog, amit kérek, hogy ne kergessük egymást őrületbe

A férfiaknak mindent szabad? Nekik nem kell jól kommunikálniuk, nekik nem kell figyelniük, hogy úgy viselkedjenek, hogy ne üldözzenek el minket? Mindenért a nők felelősek, mindent nekünk kell jól csinálnunk?! Szinte hallom, nyájas olvasó, amint háborogsz magadban. És igazad is van.
10 dolog, amit kérek, hogy ne kergessük egymást őrületbe

A szerző

Frank Orsolya pszichológus, life-coach, okleveles Gordon-instruktor

A pozitív pszichológia és a rogersi humanisztikus terápia elvi alapjain, tranzakcióanalitikus személyiségelmélettel és a gordoni kommunikációs eszköztárral dolgozó szakemberként másfél évtizedes tapasztalattal rendelkezik a személyiségfejlesztés és kommunikációs tanácsadás terén. Fő szakterülete a szülőképzés, a gyermekneveléssel kapcsolatos problémakör, illetve az összetett családi rendszerek egyensúlyának helyreállítása, de egyéb életviteli, kapcsolatkezelési problémák terén is vállal tanácsadást. 

Természetesen a férfiakra is vonatkoznak elvárások. A nők kapcsolati manővereit ismertető cikkünknek az volt a célja, hogy értsd meg őt, a férfit, értsd, mire vágyik, mitől boldog, mitől távolodik el, mitől csal meg; mitől fáj a szíve; hogy tudd, hogyan tudsz zongorázni a lelke húrjain. Bajok abból szoktak lenni, ha csak azt érzed, azon jár az eszed, neked mi lenne jó, mi fáj, mi hiányzik. A legtöbb nő nemigen szorul rá, hogy lelki szükségleteiket kihangosítsuk, artikuláljuk helyettük, a férfiak annál inkább. Ha itt mégis hangot adok a legvisszatérőbb női hiányérzeteknek, ennek főleg az a célja, hogy rávilágítsak: ezek összekapcsolódó áramkörök. Bizonyos férfihibák bizonyos női hibákat váltanak ki, és viszont. Igaz a régi mondás: férfias férfi mellett tud nőies nő lenni a nő; és igazi, nőies nő mellett tud férfi lenni a férfi.

10 dolog, amit kérek, hogy ne kergessük egymást őrületbe

1. Azt kéred, hogy nézzek föl rád, becsüljelek férfiként. Könnyebben felnézek rád, ha úgy érzem, van miért. Ha férfinak tudlak látni. Nem azért, mert Adonis vagy, és hetente lefutod a maratont, vagy mert havi ötmilliót talicskázol haza, hanem mert helytállsz, mert kiállsz mellettem vagy mellettünk, mert látom, hogy ami tőled telik, azt megteszed; mert mint a talpam alatt a földre, úgy tudok támaszkodni az adott szavadra. Ha tudhatom, hogy a bajban mindenkor mellettem, mellettünk állsz; legfőképpen ha betegség, baleset, szülés, ha igazi gond vagy vészhelyzet van.

2. Azt mondod, adjam meg a tiszteletet, ami a férfinak kijár. Könnyebben tisztellek, ha felnőtt emberként viselkedsz. Ha el tudod különíteni, hogy mi az ábránd és mi a tervezés; mi a tervezés és mi a kivitelezés; ha tudsz felelősséget hordozni. Ha korrektül, tisztán, higgadtan reagálsz és kommunikálsz. Ha nem bizonytalankodsz, mint egy gyerek, és nem mész bele egovillongásokba, sértettségbe, hisztibe, vagyontárgyak, státuszszimbólumok villogtatásába, mint egy kamasz. Ha saját magad nem ásod alá a méltóságodat. Pontosan annyi méltóságot tudok neked tulajdonítani, amennyit mutatsz. A méltóságodat igazából a magad dolga megcsinálni.

3. Azt kéred, ne uraljam érzelmileg a terepet, vegyem észre a te igényeidet is és adjak nekik teret. Sokkal könnyebb tekintetbe vennem az igényeidet, ha megtanulod megfogalmazni és elmagyarázni őket, de úgy, hogy át tudjam érezni; hogy tudjam, milyen érzés neked. A legtöbb nőnek az empátia viszonylag könnyen megy – ha lehetővé teszed, hogy beleéljem magam abba, milyen érzés annak lenni, aki te vagy; ha megérteted velem, hogy miért fontos neked, amit kérsz, de úgy, hogy közben nem veszíted el a férfiasságodat, akkor könnyebben megadom. Főleg ha közben azt érzem, hogy te is méltányos vagy hozzám; ha elismered, hogy mennyit dolgozom, ha te is drukkolsz nekem, és igyekszel, hogy megkaphassam, ami nekem fontos, és elérhessem a saját céljaimat is. Ha a barátom vagy és szövetségesem, én is az leszek.

4. Azt mondod, az otthonunk legyen otthonos, legyen rend, ne heverjenek mindenütt ruhák és játékok, legyen mit enni. Könnyebben teremtek otthont, ha érzem, hogy tudod, mennyi munkával jár ez, és ha figyelsz rá, hogy valóban igazságos legyen a terhek megosztása. Ha meghallod, amikor panaszom van, és segítesz megoldást találni. Ha megteszel annyit, amennyit csak lehet a család eltartásáért, akkor én is könnyebben teszem meg a részem az otthon rendjéért és melegéért. Sokkal könnyebb otthonos otthont teremtenem, ha te is betartod a rend és tisztaság egyszerű és ésszerű alapszabályait.

10 dolog, amit kérek, hogy ne kergessük egymást őrületbe

5. Azt mondod, oldódjak föl a karjaidban, bújjak hozzád bátran és gusztussal, találjam meg az örömöm veled, és ezt mutassam is. Könnyebben oldódom és élvezek veled, ha figyelsz rám, ha adsz teret, időt, módot ráhangolódni; ha nem sürgetsz. Ha nem lerohansz vagy megdugsz, hanem emberibb az aktus, mert érzem: velem szeretkezel. Ha tudom, hogy sosem bántottad és nem is bántanád az önbecsülésem, hanem dédelgetsz és dicsérsz; ha tudod, hogy sok nő szemérmes és félénk, nehezen vetkőzik, és nehezen hiszi el, hogy végig tud menni az úton az örömig. Könnyebben vállalok felelősséget a magam öröméért, ha legalább eleinte segítesz megkeresni az útját. Könnyebben tanulom meg szeretni az élet vaskosabb, pajzánabb, szabadosabb örömeit, ha finoman, játékosan tanítgatsz – kevés nő van, aki bevállalósnak születik, a legtöbbet meg kell tanítani rá. 

6. Azt mondod, hagyjak szabadságot, levegőt, önrendelkezést. Könnyebben hagyok neked szabadságot és önrendelkezést, ha tudom, hogy nem nők után rohangálsz. A szíve mélyén minden nő monogám párt akar. Ha nem vagy rá képes és alkalmas, akkor mondd ki: én még nem tartok ott; és akkor mondj le rólam most rögtön, idejekorán és egészen. Ha nem hiszed, hogy teljes szívvel itt tudsz lenni, akkor ne légy itt egyáltalán; akkor ne használj, ne hitegess. Akkor menj el, de tudd: igazából minden nő kizárólagos társra vágyik, és amíg meg nem találod azt, aki mellett az tudsz lenni, amíg meg nem találod magadban azt a férfit, aki hűséges tud lenni, addig ne ígérj; addig ne használj, ne hitegess senkit!

Könnyebben hagyok szabadságot, ha tudhatom, hogy vagy annyira érett, hogy ha elvágyódáson kapnád magad, akkor nem azonnal és ösztönből a titkárnőd karjaiba ájulsz, hanem elgondolkodsz, mi hiányzik itthon, megfogalmazod (akár külső segítséggel), hogy mitől lennél újra boldog, és ezt elmondod nekem; ha bevonsz. Könnyebben hagyok szabadságot, ha tudom, hogy túl vagy már a kamaszkoron, és nem akarsz minden meglibbenő szoknya után elindulni.

10 dolog, amit kérek, hogy ne kergessük egymást őrületbe

7. Azt mondod, ne csüggjek és kapaszkodjak, ne esengjek állandó megerősítésért, hogy szeretsz. Könnyebb érzelmileg biztos lábon állnom, ha látom rajtad, hogy te ezt akarod legjobban: a mi partnerségünket, a mi családunkat és a mi boldogságunkat. Ha azt érzem, hogy nem ábrándulsz ki a realitás első érintésénél, hogy nemcsak a szerelembe, a nyárba, a Balatonba, a napfénybe, a romantikába, a szexbe és önmagadba vagy szerelmes, hanem van képed arról, ami ez után következik, van rá terved, vágyad, készségeid, kedved… ha vagy annyira érett, hogy a szerelem–házasság–család történetének valamennyi fejezetét végig akard és tudd vinni. Ha tudod, hogy a szerelem kályhájába bedurrantunk az elején, de aztán jön egy egyenletes, melengető tűz, ami föl-föllobban, ha meglegyinti a szél; és hogy a szerelem alatt ott van egy masszív barátság és szövetség, ami jóval emberibb és sokkal többet ér. Igen: ha azt látom, hogy billegsz, kapkodsz, hogy nem tudod, hol jó neked, akkor kapaszkodom, mert nő vagyok, és szeretnék párt, szeretnék érzelmi biztonságot és meleget, szeretnék egy kerek, puha fészket… és minden ösztönöm azt mondja, hogy tudnom kell, hogy addig nem hagysz cserben minket, hogy számíthatunk rád. 

8. Azt mondod, kommunikáljak tisztán, korrektül, egyszerűen, szemrehányás nélkül. Könnyebb lesz ez, ha elmagyarázod, ha példát mutatsz rá, ha rávezetsz. És könnyebb, ha azt tapasztalom, hogy amit így kérek, azt meg is kapom.

9. Azt mondod, a pokolba vezető út női áldozathozatallal van kikövezve; azt mondod, ha vállalok valamit, ne hánytorgassam föl, és csak azt vállaljam, amit tiszta szívből vállalok.  Könnyebb ilyen tisztának és autonómnak lennem, ha egy-egy helyzetben tényleg van más megoldás is, mint a női áldozathozatal. Könnyebb, ha segítesz, ha beállsz, ha te is húzod az igát, vagy ha rólam is leveszed; könnyebb, ha te is tudomásul veszed mindazt a feladatterhet, amellyel az élet működtetése jár. Mondd el, hogy rajtad milyen terhek vannak, és hallgasd meg, hogy rajtam milyenek. Könnyebb leszoknom a savanyú mártíromságról, könnyebben megtalálom a jókedvemet, ha segítesz, ha mellettem állsz, ha szövetségesem vagy, ha támogatsz, biztatsz és ha felvidítasz.

10. Azt kéred, legyek jókedvű és kedves. Könnyebb, mérhetetlenül könnyebb kedvesnek és vidámnak lenni, ha tudom, hogy sosem bántottál, nem aláztál meg, nem hagytál cserben és nem is tennéd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top