Család

A játszóterezés 7 alapszabálya

Mindig is sejtettem, hogy a túlságosan fejlett igazságérzetemnek nagy kihívás lesz a játszóterezés. A sok neveletlen gyerek, az egymásba belefeledkező, kedélyesen csacsogó anyukák és az állandó harc a csúszdáért kikezdik az idegrendszeremet. Leginkább azért, mert anyatársaim teljesen máshogy értelmezik a játszótéri szabályokat, mint én.

1. A játszótéren a te felelősséged, hogy a gyereked mit csinál

A bölcsődében és az óvodában vasidegzetű gondozók és óvónők figyelnek arra, hogy Jancsika és Pircsike ne egymáson gyakorolja a harci túlélést, és ne rugdossák le egymást a csúszdáról. A játszótéren viszont mi figyelünk a gyerekeinkre, ha rosszat csinál, fegyelmezzük, ha bántja a többi gyereket, szóljunk rá. Ez nem tök evidens?

2. A játszótér körüli kerítés nem bébiszitter

Nagy könnyebbség a szülőknek, hogy a legtöbb játszótér körül kerítés van, sokan viszont félreértelmezik a funkcióját. Persze az nagyon jó hír, hogy a gyerekek nem tudnak meglógni, de a kerítés lényege elsősorban az, hogy a kutyák ne ott végezzék a dolgukat, így a homok nem lesz tele kórokozókkal és egyéb apró ajándékokkal. Ezért jobb, ha mindenki tudja, hogy a kerítés megléte nem mentesít a gyerekfelvigyázás alól, mert önmagában még nem akadályozza meg, hogy Sanyika kinyomja a lányom szemét egy óvatlan pillanatban.

A játszóterezés 7 alapszabálya

3. Nem te jársz szórakozni a játszóra, hanem a gyereked

Persze nem arról van szó, hogy akkor mostantól minden agyonhajszolt anyuka a padon gubbasszon egyedül, de azért jobb, ha mindenki tisztában van azzal, hogy az csak másodlagos, hogy mi az aktuális főzelékrecept kibeszélése mellett önfeledten szórakozunk. A játszótér nem teadélután, hanem a délutáni műszakunk szerves része, én kérek elnézést, ha ez valakinek eddig nem volt tiszta.

4. Ha a gyereked veszélyezteti más gyerek testi épségét, ne háborogj, amiért helyetted rászólnak

Nagy játszótéri alapigazság ez, légy tisztában vele, hogy mindenki a saját gyerekét védi és félti, ha te nem vagy ott, hogy megvédd a sajátodat, aki éppen egy másik, nála kisebbet próbál lerúgni a csúszdáról, akkor magadra vess, ha megkapja a magáét. Hogy ez neked mennyire esik rosszul, teljesen lényegtelen, legyél ott, és szólj rá te!

5. Ne tépd ki más gyerek kezéből a tiéd lapátját!

Kérd el tőle, a gyerek 3 éves kor alatt nem tudnak különbséget tenni a lapátok között, csak azért mert a tiéteken van piros matrica, még más gyerek is fog vele játszani. Ha nem szeretnéd, ne hozzátok le a játszóra, ha pedig szeretnéd elvenni a másiktól, kérd el tőle. Nyugi, ne rettegj egy másfél évestől, oda fogja adni.

6. A játszótér nem magánintézmény!

Ha a gyereked kisajátítja a hintát vagy a csúszdát, szólj rá, főleg akkor, ha már öten várnak arra, hogy ők is játszhassanak.  

7. Ne etesd a homokozóban csokival vagy fagyival a gyerekedet!

Tudod az van, hogy a gyerekek nem esznek túl tisztán, ezért potyog a kaja a homokba, amit egy óvatlan pillanatban bármelyik másik felehet, te adnál a gyerekednek homokos müzliszeletet? Ugye hogy nem. A játszótéri édességevésről ennél sokkal drasztikusabb véleményem van, de az valószínűleg már csak az én hülyeségem.

Nézegess képeket nagyon menő játszóterekeről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top