Család

Ma van az erőszak gyermekáldozatainak világnapja, SOS program indul

Évente több mint 7,5 ezer esetben derül fény családon belüli erőszakra a gyermekvédelmi jelzőrendszerben, hazánkban a statisztikák szerint 2013-ban 371 gyermek lett szexuális bántalmazás áldozata. 80 százalékban az elkövető valamelyik családtag volt. Az esetek többsége rejtve marad. Az SOS Gyermekfalvak programot indít a szexuális erőszak gyermekáldozatainak segítésére.

A gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bántalmazásra hívja fel a figyelmet az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa az erőszak gyermekáldozatainak világnapján. A szervezet nap mint nap találkozik a jelenséggel a gyermekvédelmi gondoskodásban élők előéletében is. “Van, ahol ismert a szexuális bántalmazás ténye, és a szülők, elkövetők ellen már folyamatban van büntetőeljárás, máshol a bántalmazást a gyerekek viselkedéséből és elmeséléséből feltételezhetjük csak. Előfordult, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásba kerülés egyik oka az volt, hogy a 13-15 éves lányokat korábban prostitúcióra kényszerítették” – mondta Szilvási Léna, a szervezet gyermekvédelmi programigazgatója.

Ma van az erőszak gyermekáldozatainak világnapja, SOS program indul

A szexuális bántalmazás témája a gyermekvédelemben dolgozó összes szakembert érinti, mégsem kapnak ehhez felkészítést. Egyszerre van szükség a bántalmazott gyerekek kezelésére és a szakemberek képzésére, hogy rendelkezzenek megfelelő ismeretekkel a szexuális bántalmazás felismerésére és a segítségnyújtásra. Az SOS Gyermekfalvak ezért ingyenes tanácsadást és képzést indít gyermekvédelemben dolgozók számára Kecskeméten, Kőszegen, Battonyán és Orosházán. “Most induló programunkkal szeretnénk elérni, hogy egy év múlva már több megyében is legyen egy-egy felkészült, szakemberekből álló csapat, akik mozgósíthatóak a bántalmazott gyerekek támogatására – mondta a programigazgató.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top