Család

Gyermekétkeztetésre jut pénz, gyermekvédelemre nem

Felemásan alakul jövőre a családtámogatás. Várhatóan kevesebb gyerek fog éhezni, de a családgondozókat lehetetlen helyzetbe hozzák.

Sokkal több pénzt költ a kormány jövőre gyedre, gyesre és gyermekétkeztetésre, további adókedvezményt kapnak a kétgyermekes családok – írja az mno.hu. Kevesebb pénz jut azonban a családi pótlékra, és csökken a nagycsaládosoknak járó gyermeknevelési keret. Kisebb büdzséből kell gazdálkodnia a szociális és gyermekvédelmi intézményrendszernek is.

Kedvező változások

Jövőre már a gyermek fél éves korától jár a gyed extra, az eddigi egyéves kor helyett, valamint a duplájára nő a kétgyermekes családok adókedvezménye. Bővítik továbbá a családok otthonteremtési kedvezményét, a támogatásra már az egy gyermeket nevelő vagy vállaló családok is jogosulttá válnak. Jelentősen növelik a gyermekétkeztetésre szánt keretösszeget is: az idei 58 milliárd helyett jövőre már 71,7 milliárd jár az önkormányzatoknak erre a célra. Ebből az összegből jelentősen nőhet a kedvezményezettek köre.

Akik rosszul járnak

Csökken viszont a szociális és gyermekvédelmi intézményrendszer támogatása, jövőre a dologi kiadásokra kétmilliárd forinttal kevesebb jut. A szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások feladataira csupán félmilliárd forinttal jut több, mint idén, ez egyszázalékos emelkedést jelent. A gyermekjóléti központok támogatásának összege nem változik. A kisgyermekek napközbeni ellátását biztosító intézmények támogatása sem nő. Riasztó adat: a szociális bértábla mind az egészségügyi, mind a pedagógus-bértáblától jelentősen elmarad. A szociális szférába tartoznak többek között a gyermekvédelmi dolgozók, a bölcsődei alkalmazottak és a szociális gondozók.

Veszélyben a gyermekvédelem

A gyermekvédelem már most is működési gondokkal küzd: a családgondozói állások 20-30 százaléka folyamatosan betöltetlen, ami a munka hatékonyságának rovására megy. A családgondozók nevetségesen alacsony fizetésért, óriási pszichikai nyomás alatt dolgoznak, emiatt sokan elhagyják a pályát. Sokszor rangsorolni kell az eseteket, hogy melyik gyerekhez menjenek ki azonnal és melyikhez csak később. Egyes szakemberek szerint legalább 50 százalékos béremelésre lenne szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top