Család

5 mondat, amit soha ne mondj a gyerekednek

A szónak teremtőereje van, és ez a gyereknevelésre is igaz. Nem kell semmilyen különlegesre gondolni: a gyerek szimplán elhiszi, amit mondanak neki, feltétel nélkül, így a hallottak beépülnek a személyiségébe....

Azért nem mindegy, hogy mit mondunk a gyerekeknek a hétköznapokban, mert minden egyes kimondott szavunk egy-egy mag az ő személyiségfejlődésében. Ezekkel a mondatokkal beletesszük őket egy skatulyába, ahonnan csak nehezen tudnak kimászni.

1. Buta vagy!

Azért, mert valamit nem tud, még nem azt jelenti, hogy buta. Ha ez így lenne, akkor a világon minden ember buta lenne, hiszen mindenkinél van olyan terület, amihez lövése sincs. Ha valamilyen hiányosságra szeretnénk felhívni a gyerek figyelmét, akkor mondjuk inkább azt, hogy :

  • butaságot csináltál (nem te vagy buta, hanem a cselekedet, amin tudsz változtatni), vagy figyelj, ez így nem jó, de gyere, segítek és megmutatom, hogyan kell jól csinálni.
5 mondat, amit soha ne mondj a gyerekednek

2. Rossz vagy!

Mitől rossz valaki? Nincs benne jó? Akkor mi legyen vele: dobjuk a kukába, mint egy javíthatatlan cipőt? Nem hinném, hogy bármelyik gyerek erre a sorsa lenne érdemes, még akkor sem, ha sorozatosan rossz dolgokat tesz (talán azért, mert ezt látta). Sok olyan gyerekkel volt dolgom a pályám során, akikbe folyamatosan ezt sulykolták, és egy idő után a gyerek kiprovokálta azt, hogy igen, ezt a környezete megerősítse. Amikor pedig valami jót csináltak és ezt megdicsérte valaki, akkor nem hitték el, nem tudtak vele mit kezdeni.  Önmagában senki sem rossz, legfeljebb rosszat tesz, és ez nagy különbség. Ha helytelenül cselekszik a gyerek, akkor a cselekedetét minősítsük, de őt magát. Gondoljunk csak bele, hogy mi is tettünk már helytelen dolgokat, de attól még nem vagyunk rosszak és értéktelenek.

  • Helyette mondhatjuk azt, hogy: rossz, amit tettél.

3. Nem szeretlek!

Ez főként akkor szokott elhangozni, amikor valami rosszat tesz a gyerek. Pedig ha a szeretetünk feltétel nélküli, akkor ez hazugság, hiszen nem csak akkor szeretjük, amikor jól viselkedik. A szeretetünk ne a cselekedetei függvénye legyen, hanem önmagáért szeressük, és ha hibázik, akkor segítsünk neki. Ha a gyereknek azzal a tudattal kell élnie, hogy sohasem hibázhat, mert akkor elveszíti a szeretetünket, akkor sohasem lesz képes bízni a saját képességeiben, tudásában, és adott esetben akár hazudni is fog, ha ezzel leplezheti a hibáit. Legyünk őszinték, akkor ő is az lesz. Tudnia kell, hogy bármit is tesz akár szándékosan, akár véletlenül, a szeretetünkre és a segítségünkre mindig számíthat.

  • Helyette mondjuk azt: nem szeretem, amit csináltál, ahogy viselkedsz.

Mit ne mondj még? Tudd meg az 5 gyerekkel az élet blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top