Család

Máris veszélyesek a pár éve felújított játszóterek

Bár semmi esetre sem szeretnénk általánosítani, mert nagyon sok szép és jó állapotban lévő játszótér van országszerte, tény, hogy a felújított terek egy része elkezdett leamortizálódni. A képeken látszik, hogy van, amit csak a gaz nőtt be, máshol életveszélyesek a játékok, vagy a kosztól nem látni.

Fém nem lehet

Lassan tíz éve is van már annak, hogy elég nagy játszótér-felújítási hullám indult, hála az uniós szabályozásoknak. Az európai országokra kiterjedő úgynevezett EN-szabványok arról szóltak, hogy a gyerekek minél biztonságosabban tudjanak a játszani a parkokban. Amikor Magyarország is magáévá tette ezt az egyezményt, a játszóterek nagy részét elkezdték e szerint a szabvány szerint lecserélni és korszerűsíteni.

Ennek viszont már lassan tíz éve. Elvileg – és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni – ma már sehol nem lehetnének veszélyes fémjátékok, olyanok, amelyek alatt az aljzat sem biztonságos. Az általunk készített fotókon azonban jól látszik, hogy ez még mindig előfordul. A fővárosban ugyan a játszóterek többsége elég jó állapotban van, vidéken ez egyáltalán nem általános: egy Borsod megyei településen élő anyuka azt mondta a Nők Lapja Cafénak: náluk már az is nagy szám, ha játszótér van. “Uniós? Dehogyis! Életveszélyes!” – summázta az ottani helyzetet.

Megnézem
Összes kép (1)

Leszerelik a hintát is?

Az uniós szabályok azt csak javasolják, hogy a homokot évente egyszer cseréljék a homokozókban, valamint a játszószereken. Az európai uniós előírások szerint viszont a játszóterek körülkerítése és zárása kötelező, és kutyát sem lehet bevinni a játszótér elkerített területére. Magyarország ezeket az előírásokat vette át néhány módosítással: szabályozzuk még a játszótéri talajok ütközőfelületeit, illetve itthon is kötelező a játszóterek körülkerítése, a kutyafuttatást megakadályozó kerítés.

“Amikor nagyjából tíz évvel ezelőtt felújították a környékünkön a játszóteret, az maga volt a paradicsom. Fantasztikus játékok jöttek az ósdiak helyére. Természetes, hogy egy játszótér amortizálódik, de az már kevésbé, hogy nem újítják fel őket. Ma ott tartunk, hogy mielőtt bármire ráül a gyerek, előtte letörlöm, mert nem tudni, mi van a hintán vagy a csúszdán. Már ha van hinta, és nem vitte el valaki” – panaszkodik az egyik budai anyuka.

Óbudai játszótér
Játszótér Óbudán

Nem látni a szeméttől

Egy másik, a pesti oldalon a kertvárosban lakó család azt meséli, hogy sokszor a szemétkupactól nem látni a bejáratot sem. A parkban a kutya- és emberi ürülék is megszokott, ahogyan a cigarettacsikkek és az eldobált sörösdobozok is. A parkot régebben rendszeresen zárták, és közterületesek is vigyázták a rendet, de ahogyan a zárás, úgy az őrzés is szépen lassan elmaradt. “Ezzel együtt viszont megjelent a szemét, és ma már a legtöbben csak akkor használjuk ezt a régen impozánsnak számító játszóteret, ha nagyon muszáj.”

Persze felmérésünk nem reprezentatív, de mivel én is a fél életemet a játszótereken töltöm, hallom a többiek véleményét is: a rengeteg szép játszótér mellett ma már nagyon sok az elhanyagolt, elkallódott, leamortizálódott játszótér. Van, ahol “csupán” a szeméttől nem lehet lépni, máshol szög áll ki a padból, vagy az egyik rúgós játék darabját vitték el, amitől a maradék életveszélyes lett. Az amúgy is elég általános nézet, hogy azok a játékok, amiket megrongálnak vagy elvisznek, sokszor hónapokon keresztül úgy maradnak: használhatatlanul.

Megnézem
Összes kép (1)

Két év helyett négy év

Valószínűleg nem tett jót a történetnek, hogy a korábbi szigorúbb előírásokat 2012-ben jócskán fellazították. Ma már a korábbi két év helyett négyévente kell csak felülvizsgáltatnia az üzemeltetőnek a játszótéri eszközöket. Az előírás szerint a játékba nem szorulhat be a gyerek feje, nyaka és ujja, fontos, hogy a játék szerkezeti szilárdsága megfelelő legyen, a gyerek leesése ellen védjen, és a kísérő a játékon segíteni tudjon a gyereknek. Forgalomba hozni csak megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkező játszótéri eszközt lehet. A tanúsítványt a gyártónak, az importálónak vagy pedig a forgalmazónak kell beszereznie.

Nem olyan régen attól a ferencvárosi játszótértől volt hangos minden, ahol spermát találtak. Ugyanúgy sajnos az sem ritka, ha emberi ürülék mintáját sikerül kimutatni a homokozóban. Mindezek után valóban az lenne az egyedüli cél, hogy a játékok biztonságosak, és lehetőleg játékra alkalmas állapotban legyenek…

Megkerestük az érintett önkormányzatokat, hogy megtudjuk: mik a terveik a pusztulásnak indult játszóterekkel. A XI. kerületi önkormányzat ezt válaszolta:

“2015. évi elfogadott felújítási programunk alapján idén megvalósul a Brassó utca – Érdi út sarkán elhelyezkedő “Tulipános” játszótér felújítása. A régi, rossz állapotú játékok felújításával, részbeni cseréjével, eséscsillapító burkolatok megfelelő kialakításával és a kerítés megújításával valósulhat meg a tervezett rekonstrukció. Jelenleg a munkálatok előkészítése, tervezése zajlik, és a kivitelezési munkálatok is még ez évben, előreláthatólag 2015. augusztus hónapban megkezdődnének.”
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top