Család

Gyed: kedvező változások várhatók

Hamarosan még jobban megéri gyermeket vállalni. Egy egészségügyi salátatörvény-tervezet szerint meghosszabbítják a gyed folyósításának idejét, az apa zökkenőmentesen válthatja az anyát, valamint a legalacsonyabb jövedelműek esetében emelkedik a gyed összege.

Új javaslatcsomag javíthatja a kisgyermekes családok helyzetét – írja az mno.hu. A törvénytervezet szerint újra minden szülőnek két évig jár majd a gyermekgondozási díj, ha az igénylő két éven belül legalább 365 nap jogosultsági idővel rendelkezik.

Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és a korábban született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási, illetőleg gyermekgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint az újonnan számított ellátásé, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani.

A tervezetben nem feledkeztek meg az apákról sem. Eddig, ha az anya vissza akart térni a munkerőpiacra, az apa csak 60 nap várakozás után vehette igénybe a gyedet. A tervek szerint eltörlik ezt az indokolatlan megszorítást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top