Család

Y-generáció: 5 dolog, amit teljesen máshogy csinálok, mint a dédanyáim

Olvasom reggel, hogy az Y-generációhoz tartozó nők, akik a 80-as években születtek, magabiztosabbak, vagányabbak, mint dédnagyanyáik. Én is Y-generációs vagyok, és tényleg egy csomó dolgot máshogy csinálok, mint a dédanyáim, de nem biztos, hogy ettől menőbb vagyok náluk.
Ilyenek vagyunk mi, nyolcvanas években született nők, a PWC globális felmérése szerint:

Az idetartozók mintegy fele azt gondolja, munkahelyén a ranglétra legfelső fokát is elérheti, bár azzal tisztában vannak, hogy lehetőségeik még mindig elmaradnak a férfiakétól. A nyolcvanas években született nők fele a szakmai előmeneteli lehetőségeket tekinti a legvonzóbb munkáltatói tulajdonságnak. A legmagabiztosabbak a brazil, az indiai és a portugál nők, a legkevésbé magabiztosak a japán, a kazahsztáni és a német hölgyek. Az Y-generációhoz tartozó nők abban is úttörők, hogy a párkapcsolatban élők közül kétharmaduk legalább annyit vagy többet keres, mint a párja.

 
  • Dédnagyanyáim sose kérték meg a férjeiket – a dédnagyapáimat –, hogy mosogassanak, netán vásároljanak helyettük, főzőkanalat férfi nem foghatott a kezében a konyhájukban. Én boldog vagyok, ha vacsorával várnak otthon, és szeretem, ha mosogatnak is helyettem.
Forrás: Fortepan/ Veszprém Megyei Levéltár/Nemere Péter
Forrás: Fortepan / Veszprém Megyei Levéltár / Nemere Péter
  • Nem volt kérdés, hogy otthon szülnek-e, vagy sem, mert otthon szültek, aztán pár nap múlva már kapáltak, szoptattak, ahogy azt illett. Én szerencsére dönthetek: otthon szülök vagy sem. És biztosan nem fogok két nap múlva kapálni.
  • Dédanyáim azért sütöttek kenyeret – legalább 5-10 kilósakat –, hogy legyen a családnak mit enni. Én csak szórakozásból sütögetem a kenyereimet, amikor van időm és kedvem hozzá.
Forrás. Fortepan/Lissák Tivadar
Forrás. Fortepan / Lissák Tivadar
  • Mosógép, mosogatógép és még pár kellemes háztartási gépet nélkülöztek, belegondolni sem merek, mennyi időt töltöttek mosással és még a többi háztartási dologgal. Azt hiszem, erre kéne gondolnom, amikor nyavalygok a vasalás miatt.
  • A dédnagyanyáim tették a dolgukat csendben: nevelték a gyerekeket, segítettek másokon, főztek, mostak, kapáltak, elláttak mindenkit a családban. Tették ezt tök fiatalon is, amikor én éppen azon gondolkoztam, hova menjek egyetemre, és hova is utazzak Európában, hogy megtaláljam önmagam…

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top