Család

Változik a kötelező oltások beadásának rendje

Új időpontokban adják be a kicsiknek a kötelezően előírt védőoltásokat, mert csúszik az oltóanyagok szállítása.

A jelenleg érvényben lévő kötelező védőoltási rend alapján három alkalommal kapják meg a csecsemők azt az ötkomponensű oltóanyagot, mely a torokgyík, a szamárköhögés és a tetanusz (közismert nevén DiPerTe) mellett a járványos gyermekbénulás és a Hib okozta agyhártyagyulladás ellen véd. Ugyanezzel az oltóanyaggal oltják újra a kicsiket 1-2 éves koruk között. Az oltóanyag gyártója jelezte, hogy várhatóan nem tudja határidőben szállítani a vakcinákat, éppen ezért az ÁNTSZ átütemezi a védőoltások beadatását, illetve átmenetileg két másik vakcinát adnak be a kicsiknek – tájékoztat honlapján az ÁNTSZ.

Forrás: ÁNTSZ
Forrás: ÁNTSZ

Az országos tisztifőorvos utasítása szerint a 2015. január 1. és március 31. között született csecsemők az ötkomponensű védőoltást 2, 4 és 6 hónapos korban kapják meg. A 2013. október 1. és december 31. között születettek újraoltására pedig 21 hónapos korukban kerül sor. Az oltások beadásának módosítása nem befolyásolja a betegségek elleni védettség kialakulását, az átmenetileg alkalmazott vakcinák összetétele pedig teljes mértékben megegyezik az ötkomponensű oltóanyagéval.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top