Család

Így szoktasd vissza a gyereket a saját ágyába!

A kisgyerek átszokott a szülői ágyba, de ti már szívesen véget vetnétek ennek a helyzetnek? Így csináljátok.

Először is tisztázni kell magunkban:

Hogyan állok a témához? Mit gondolok magamról és a páromról az adott szituációban?

Sokan úgy vélekednek, hogy: “Szívtelen Anya/Apa vagyok, hogy ki akarom kergetni a gyerekemet az ágyamból!”, és lelkiismeret-furdalás kezdi gyötörni őket. Az ilyen gondolatok esetén a szülők, a gyermek szűnni nem akaró zokogását hallva, előbb-utóbb ellágyulnak, és 1-2 nap múlva minden visszatér a régi kerékvágásba…

Minden esetben fontos, hogy a szülő valóban úgy érezze, változtatni szeretne. Ha ő nem akarja őszintén és igazán, a gyermek is megérzi, és akkor eleve kudarcra van ítélve a helyzet!

Legyünk közös nevezőn a párunkkal! Legyünk következetesek!

“Ha én nem engedem, a másik se engedje!”

Így szoktasd vissza a gyereket a saját ágyába

Néhány tipp, hogy könnyebben menjen:

 

Beszélgessünk a félelmeiről! Bizonyos életkorokban felerősödhet a szeparációs szorongás, vagy a sötéttől, haláltól való félelem. Ilyenkor természetes, ha előfordul átmeneti alvási nehézség a gyermeknél. Lehetőleg ne ilyenkor kezdjünk neki a gyökeres változtatásnak!

Gondoljuk végig, mit szokott közvetlenül lefekvés előtt csinálni? Általában megzavarja a gyermek elalvását a közvetlenül lefekvés előtti tévénézés, vagy a felfokozott állapot (pl. párnacsata, kergetőzés), illetve az éhség, szomjúság. Legyünk biztosak benne, hogy gyermekünk lenyugodott, nem éhes, nem szomjas, és kezdjünk hangolódni az elalvásra.

Életkorának megfelelő tartalmú és mennyiségű mesét nézzen! A túlzásba vitt vagy nem életkornak megfelelő tartalmú mesenézés fokozhatja a gyermek szorongását. Ezáltal félhet az elalvástól, a szeme behunyásától, a sötéttől, fél, hogy a látottak újra megjelennek.

Életkorának megfelelő meséket olvassunk neki! Az elalvás előtti mese fontos, befolyásolhatja az álmokat. Bújhasson közben hozzánk a gyermek, és ha kérdése, mondanivalója van, hadd mondja el, ne maradjon benne, mert akkor foglalkoztatni fogja elalvás közben!
 
Biztosítsuk afelől, hogy nagyon szeretjük! Magyarázzuk el neki, hogy nem azért szeretnénk, hogy a saját ágyában aludjon, mert már nem szeretjük, hanem mert mindenki a saját ágyában alszik a legjobbat. Ha ő átmászkál, akkor Apa és Anya nem tudja kipihenni magát, ezáltal másnap feszültebb, veszekedősebb lesz! És ez nem jó senkinek! Ő is akkor pihenheti ki magát, ha nem szakad meg az alvása, és egyedül kényelmesen kedvére forgolódhat…
 
Még több tipp a Párbaj blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top