Család

Inggombot varrtak a kismama hasára császármetszés után

Hogy a kórházak adósságokkal küzdenek, már senkit sem lep meg. De hogy annyira ne legyen pénzük, hogy háztartási gombot használjanak a szülészeten?

Múlt héten írt először arról az Index, hogy a magyar kórházakban az orvosi műszerek helyett sokszor használnak barkácsfúrókat, mezőgazdasági boltból beszerzett műanyag csöveket, horgászdamilt és franciakulcsokat.

A cikk után többen írták meg saját tapasztalataikat a lapnak. Egy olvasó például egy 2010-es esetet idézett fel. Szavai szerint “Budapest egyik leghaladóbb szülészetén” szült császárral. Szülés után sokáig tart, mire lemegy a kismama hasa, de ő kíváncsi volt a varratra, ezért otthon a kezébe vett egy tükröt. Nagyon meglepődött, ugyanis “az egyébként kék damillal összevarrt heg két végén egy-egy inggomb volt felvarrva kétoldalt a hasamra, kivezetve a damil két végét. Az a klasszik, négylyukú, fehér kis gomb” – írta a nő az Indexnek.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

A nő orvosa szerint a kórház költségvetésébe nem fért bele, hogy a damilhoz ezeket a kis a kapcsokat is megvegyék, ezért fertőtlenített inggombot használtak erre a célra. Hogy az eset mennyire nem egyedi, azt egy másik kommentelő is megerősítette: “Három éve egy budapesti kórház szülészetén a császár utáni varráskor a bőrben lévő varrat két végét fehér inggombbal zárták le. Úgy nézett ki, mintha cipzáros lenne a hasam, a két végén a húzókával” – írta.

A lap megkérdezett egy szülész-nőgyógyászt is. Ő név nélkül azt mondta: az ilyenkor alkalmazott tovafutó varrat két végét valamivel le kell zárni. Az orvosi varróanyaggal együtt ehhez a steril csomagban két kis gyöngyöt adnak, ez azonban érthetetlenül drága. Az orvos szerint erre a célra tökéletesen megfelel a pár forintért beszerezhető inggomb is, amit persze megfelelően sterilizálni kell. “Ez semmilyen veszélyt nem jelent, és nem befolyásolja a seb gyógyulását. Ez egy tipikus cost saving (költségkímélő) megoldás, amihez csak gratulálni tudok” – mondta az orvos.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top