Család

Egyre nagyobb gondot jelent az anyaságturizmus

Szülőotthonokban razziáztak az amerikai hatóságok az "anyaságturizmus" virágzása miatt.

Amerikában évek óta virágzik az “anyaságturizmus”, amely szerint tehetős külföldi nők – főleg kínaiak – az Egyesült Államokba utaznak szülni, mert ebben az esetben születendő gyermekük az amerikai alkotmány értelmében automatikusan elnyeri az ország állampolgárságát. Ezzel nemcsak a gyermek majdani jólétéről gondoskodhatnak, hanem sajátjukról is, hiszen a 21. életévét betöltő utód kérelmezheti szülei honosítását is.

Az amerikai hatóságok eddig tehetetlennek bizonyultak a jelenséggel szemben, mert pusztán azon az alapon, hogy egy nő állapotos, a beutazását nem tagadhatják meg. A kaliforniai szülőotthonokban történt akció feltehetőleg az első, amellyel fel akarnak lépni azokkal a bűncselekményekkel szemben, amelyek együtt járhatnak az “anyaságturizmussal”. Ilyen lehet, ha a külföldi “ügyfél” 15–80 ezer dollár (4–21 millió forint) közötti összeget fizet a szolgáltatásért. Bűncselekmény ugyanis, ha egy külföldi nem a valódi indokkal kéri beutazási vízumát az Egyesült Államokba, de felmerült, hogy az anyák amerikai útját szervező cégek adócsalást, pénzmosást követhetnek el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top