Család

Az elfelejtett feleség titka

Az indiai miniszterelnök Narendra Modi sokat szerepel a sajtóban. Nem csupán azért, mert január végén nála járt az amerikai elnök. Nemcsak a Barack Obamával közös sajtóeseményeken villantott, saját nevével díszített öltönye feltűnő, hanem az is, hogy őt nem kísérte el a protokolleseményekre a felesége. Nem véletlenül.

Modi az első kormányfő a világ második legnépesebb államában, aki a női szavazatok megszerzésével is érdemben foglalkozott. A miniszterelnök reformpolitikájának hangoztatása mellett különös divatallűrjeivel is csillog, és számtalan protokolleseményen vesz részt. A közvélemény valószínűleg azt feltételezi, azért nincs kísérője, mert nem nősült meg, ám ez nem igaz. Tavaly be is ismerte, hogy nős. A feleségét azonban sohasem látta senki.

Az elfeledett feleség

Az indiai kormányfő felesége egy kis faluban él, mindeddig ismeretlenül. Sőt gyakorlatilag elfelejtve. Chimanlal és Narenda alig 17 évesek voltak, amikor családjaik megállapodtak, hogy összeházasítják őket. Soha nem éltek együtt. Az asszony mára nyugdíjas tanár, és a Washington Postnak úgy nyilatkozott, hogy minden nap arra vár, hogy férje érte küldessen, hogy elfoglalhassa mellette méltó helyét.

A gyermekházasság és elrendezett házasság egyaránt gyakori Indiában, bár az előbbi illegális. A családok választják ki a fiatalokat egymásnak, ötből négy indiai még ma is így esküszik örök hűséget. A legtöbben nem lázadnak a sorsuk ellen, ez a szokás, idővel megszeretik egymást, sokan úgy tartják, a szerelmi házasság semmivel sem jobb annál, mint ha a legközelebbi rokonok választják ki, kik valók egymáshoz.

Narendra Modi felesége, Jashodaben
Narendra Modi felesége, Jashodaben

Óvatos reformok útján

A Modi házaspár esete épp az ellenpélda. Nem csoda hát, ha a férfi politikusként is igyekszik óvatos reformokkal kormányozni ezt a hatalmas, népes és sokszínű országot. Nem csupán a választási küzdelemben emelt szót a nők elleni erőszak megfékezése érdekében, de programot hirdetett azért, hogy a dolgukat végző nőket ne erőszakolják meg a lesben álló férfiak. Ezt kicsit meglepő módon, de úgy lehet elérni, hogy a házakhoz árnyékszéket építenek, ezért egyik első intézkedése ennek támogatása volt.

Az indiai nőket azonban nem csupán az országban sok helyütt mindennapos nemi erőszak veszélye fenyegeti. Egy lánycsecsemőnek nem csak megszületni nehéz. A nőnemű magzatok és csecsemők szisztematikus irtása is súlyos sebet ejtett az országon, generációk nőttek fel, ahol a férfiak tömegei nem tudnak párt találni maguknak. Részben ez is az oka a nők elleni erőszakos cselekmények elszaporodásának. 

Modi és édesanyja Hira Ba
Modi és édesanyja Hira Ba

Súlyos gondok vannak az országban

Egyes számítások szerint legalább 12 millióval kevesebb lány született az országban az elmúlt harminc évben, mint férfi. Ez az aránytalanság számtalan probléma és feszültség forrása. Ugyanakkor az ország a túlnépesedés miatt súlyos demográfiai gondokkal küzd, az állami sterilizációs programok pedig sokszor nem csupán botrányos körülmények között zajlanak, de a mocskos, rosszul felszerelt kórházakban rengeteg nő bele is hal a pár dollárnyi juttatásért cserébe vállalt műtétbe. 

Nem csak az egészségügy, de az oktatás is katasztrofális állapotokat mutat, ha lányokról van szó. Több tízmillióan maradnak ki az iskolából olyan probléma miatt, amire itthon nem is gondolnánk: egyszerűen azért nem tudnak iskolába járni, mert menstruációjuk idején nem jutnak semmilyen higiéniai termékhez, így havonta több napig el sem tudják hagyni az otthonukat. 

Nem csoda hát, ha Modi arra kérte a polgárokat, a lányaikat ne tekintsék problémának, és hogy az amerikai elnök is külön kitért a beszédében arra, hogy a nők fontos részei egy nemzetnek, és a nők megbecsülése és munkája nélkül egyetlen ország sem tud fejlődni.  

Megnézem
Összes kép (1)

Ha a nőknek lehetőségük van dolgozni, a családok egészségesebbek, a közösségek gazdagabbak, az egész ország virágzóbb lesz. Ha egy nemzet sikeres akar lenni a mai világgazdaságban, nem hagyhatja figyelmen kívül a népesség felének tehetségét” – mondta. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top