Család

Kifogásolják a szülők a félévi buktatásokat

Évek óta 300-350 ezer tanulót buktatnak meg az iskolák félévben, okkal vagy ok nélkül. A buktatás állítólag nevelési céllal történik, az iskola oktatási színvonalának emelése érdekében.

Az iskoláknak 2015. január 23-ig kell értesíteniük a tanulókat, kiskorú tanuló esetén a szülőket az első félévben elért tanulmányi eredményekről.

A szülők kifogásolják, hogy magántanárhoz járó gyermeküket nem engedik javítani, ha bukásra áll félévben. Azt mondják, nincs idő a javításra, mert sok a tananyag.

Egy nyolcadikos továbbtanulási esélyeit rontja, ha fegyelmezési vagy motivációs céllal félévkor megbuktatják, mert a félévi elégtelen osztályzat miatt nem veszik fel őt a középiskolába, hiába javítja ki osztályzatait az év végére.

Ha a szakiskolai tanulót az első félévben megbuktatják egy tantárgyból, akkor a második félévre elvonják tőle az ösztöndíjat.

Az első félév utolsó napját követő tizenöt napon belül az iskoláknak nevelőtestületi értekezleten el kell végezniük a pedagógiai munka elemzését, értékelését, hatékonyságának vizsgálatát, az eredményt a szülőkkel és a tanulókkal is ismertetni kell. Központilag kell megvizsgálni a nagyszámú bukás okait, de egyelőre nem működik a beígért tanfelügyelet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top