Család

Tippek apás szüléshez

A szülésre a kismamák nagy többsége lelkesen készül. Akikre viszont kevesebb idő jut, azok az apukák. Ők ugyanis (jó esetben) csak arról kapnak tájékoztatást, hogy a párjukkal mi fog történni, de arról, hogy nekik hogyan kell majd viselkedniük, mit kell csinálniuk a szülőszobán, vagy épp még előtte otthon, arról kevés szó esik...

Jöjjön néhány tipp, jó tanács apukáknak, hogy felkészülten várják a szülést:

1. Beszélj más anyukákkal!

Igen, jól olvastad, leendő apukaként mindenképp beszélj más anyukákkal, akik mellett ott volt a párjuk, ők jobban el tudják mondani, mi volt vagy lett volna nagy segítség a vajúdás és a szülés alatt. Ez főleg akkor nyújthat nagy segítséget neked, ha apás szülésre készültök. Az apukákat is megkérdezheted, hogyan élték meg, mit csináltak jól vagy épp rosszul, mert azt is tudnod kell, hogy nem vagyunk tökéletesek, mindenki hibázik. Elsősorban apaként vegyél részt a szülésen! Ha van dúlátok, akkor tőle is kérhetsz segítséget, nemcsak a szülés előtt, hanem akár közben is bármikor. 

Tippek apás szüléshez

2. Kórházi csomag apukának is!

Az apukák döntő többsége jelen van gyermeke születésekor, akár apás szülésről van szó, akár a folyosón várakozik. Persze nem akkora táskára kell gondolni, mint a kismamáé, de mindenképp legyen benne enni- és innivaló, zsebkendő, fényképezőgép, esetleg könyv vagy újság, mert a folyosón várakozás nagyon hosszadalmas lehet.

Apás szülésnél érdemes előre beszerezni és betenni a táskába az apásszülés-csomagot, ami eldobható műtősruhát, sapkát és szájmaszkot tartalmaz. Ezt gyógyszertárban, gyógyászatisegédeszköz-boltban beszerezhetjük, de érdemes rákérdezni, mert van olyan kórház, ahol a szülészeten kell megvásárolni. 

3. Indulás a kórházba

Saját tapasztalataim azt mutatják, hogy az apukák kicsit pánikba esnek, amikor felfedezik, hogy elkezdődött valami, beindultak a “fájások”, és hamarosan család lesznek. Az erős férfienergiák háttérbe szorulnak, és jön helyette valami más: egy izgalommal teli, bizonytalan érzés, amikor felismered, tényleg eggyel többen lesztek, egy új élet érkezik hozzátok most. Már nincs visszaút. A boldog érzés mellé féltés is keveredik, a párod fájdalmát látva kicsit bepánikolhatsz. Ilyenkor a legfontosabb, hogy próbálj meg nyugodt maradni, és ne hajszold a párod azonnali indulásra, ő úgyis érezni fogja, mikor jött el az a pillanat, amikor indulni kell a kórházba, de ne azért induljatok, mert te pánikolsz. Próbálj meg lehiggadni, a baba nem “repül ki” az anyukákból hirtelen, lesz idő bőven beérni a választott intézménybe.

További tippek a Pocakszerelem blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top