Család

Megkezdik a gyerekek ingyenes étkeztetését

A kormány feltett szándéka, hogy előbb az általános iskolában, 2016-tól pedig az óvodában és a bölcsődében is minden gyermek ingyenesen étkezzen – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Czibere Károly, a minisztérium szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a hátrányos helyzetű gyerekeket befogadó és nevelő Kedvesházban tett látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az intézkedés bevezetésével nem szabad rákényszeríteni a szülőket arra, hogy saját szegénységüket dokumentálják. Fontos, hogy a társadalom ne arra törekedjen, hogy a szegénységet bizonygatva lehessen hozzáférni bizonyos támogatásokhoz.

Ha gyermekekről van szó, az legyen az alapelv, hogy a társadalom mindent automatikusan és ingyenesen adjon meg nekik. A kormány 20 milliárd forintot fordít arra, hogy 2016-tól minden gyermek – bizonyos jövedelmi korlát alatt – ingyenesen kapjon étkezést. 

Azoknak a gyerekeknek, akik ezt a támogatást az intézményrendszeren keresztül nem kapják meg, külön programokat kell kidolgozni, ilyen lesz például a nyári gyermekétkeztetés és a tavasztól induló ételcsomagprogram. Előbbinek jelentősen nő jövőre a támogatása, a tavasztól induló ételcsomagprogram pedig egyebek mellett a bölcsődéskorú, a háromévesnél fiatalabb gyermekeket gondozó családokat fogja segíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top