Család

Családi pótlék az oviért – nem áll el a tervtől a kormány

Kötelező óvodába járáshoz köti a kormány a családi pótlék folyósítását 2016. január 1-jétől.

20 nap igazolatlan hiányzás esetén a családi pótlék folyósítását szüneteltetik. Az intézkedés által vélhetően az óvodákban is csökken majd az igazolatlan hiányzások száma – mondta Novák Katain, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A kormány 2010-ben vezette be a tanköteles gyerekek esetében az iskolába járáshoz kötött családi pótlékot. E szerint ha az igazolatlan iskolai hiányzások száma meghaladja az 50 órát, felfüggesztik a családi pótlék folyósítását. Az intézkedés sikeres, hiszen bevezetése óta mintegy felére csökkent az igazolatlan iskolai hiányzások száma. Ez szolgált az óvodai mintájául.

2015 szeptemberétől hároméves kortól kötelező lesz az óvodába járás. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy minden gyermek megfelelő nevelést kaphasson már az óvodáskorban is.

A javaslattal kapcsolatos aggályokról már korábban beszámoltunk. Csak hogy néhányat felidézzünk: az óvodákban nincs elegendő férőhely, a családi pótlék megvonása pedig leginkább a mélyszegénységben élőket sújtaná.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top