Család

Több mint 60 ezren tüntettek az abortusz ellen

"Minden élet számít", "A terhességmegszakítók gyilkosok!", "Mondj igent az életre, mondj nemet az abortuszra!" - ilyen és ehhez hasonló feliratok voltak olvashatók a megmozduláson.

Több mint hatvanezer ember tüntetett szombaton Madrid utcáin azt követelve Mariano Rajoy konzervatív spanyol miniszterelnök kormányától, hogy teljesítse az abortusz alkalmazásának korlátozására vonatkozó, 3 évvel ezelőtti választási ígéretét. A tüntetők – főleg a kormányzó Néppárt hívei – az ország minden részéből érkeztek a spanyol fővárosba, hogy nyomást gyakoroljanak a miniszterelnökre, aki – mint sokan vallják – “meggondolta magát”, és visszalépett korábbi ígéretének teljesítésétől. 

Mariano Rajoy kormánya 2013-ban már konkrét törvénytervezetet terjesztett a parlament elé. A szigorítások értelmében a magzat fejlődési rendellenessége esetén csak akkor adnának engedélyt a terhesség megszakítására, ha a magzat károsodását két orvos is megerősíti külön vizsgálattal. Nemi erőszak esetén az abortusz előfeltétele lenne az idejében megtett feljelentés. Fiatalkorúak terhességének megszakításához pedig a szülők beleegyezésére is szükség volna. Mindezzel a korábbiaknál kétségtelenül szigorúbb feltételeket szabtak volna az abortusznak.

Csakhogy ez a tervezet heves vitákat kavart a társadalomban, megosztotta magát a Néppártot is, emiatt a kormány visszavonta kezdeményezését és lemondott Alberto Ruíz Gallardón igazságügyi miniszter. A helyi média szerint a kormány azért vetette el tervét, mert attól tartott, hogy annak következtében jelentősen csökkenne támogatottsága a jövő évi törvényhozási választások előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top