Család

Nem tudtad? Te tehetsz róla, ha megerőszakolnak

A pécsi rendőrség rukkolt elő három rövid videóval, amiket a nemi erőszak megelőzésének érdekében készítettek, direkt a fiatalokat célozva. Szerintünk sikerült nagyon mellélőniük.

A Selfie című videókat az Index találta meg, és hívta fel a figyelmet a kissé kifacsart gondolatmenetre, amit a rövid sztorik közvetítenek. Már a “Tehetsz róla, tehetsz ellene!” szlogen is sugallja azt, amit aztán láthatunk: a nemi erőszak áldozatai tehetnek arról, ha megerőszakolják őket. Zanzásítva ennyi a lényege a pécsi rendőrség üzenetének. A három videón nem történik semmi más, mint amit a fiatalok 99 százaléka elkövet egy-egy bulis hétvégén:

  1. Az első videóban a három lány kicsípi magát, körmöt festenek és magas sarkúban elindulnak. Sőt, mi több, micsoda borzalom: a hajukat is felborzolják, és a szoknyájuk is rövid.
  2. A második videóban a csajok megisznak fejenként három felest és táncolni kezdenek, meglepő módon a szórakozóhelyen mindenféle fiúk is körülveszik őket – tiszta fertő.
  3. A harmadik videóban pedig a végkifejlet: a lányok és fiúk kibotladoznak a szórakozóhelyről részegen – pár egyetemista a pohár fenekére néz, ki hallott már ilyet –, és az egyikük elszakad a társaságtól, akire lecsap az ott várakozó pszichopata nemi erőszaktevő.

Mindegyik videó végén meghallgathatjuk a tanulságot, miszerint ha nem ilyen kihívóak, nem isznak ennyit, és nem táncikálnak miniszoknyában, akkor semmi baj nem történt volna. Arról egy szó sem esik, hogy a pszichopata nemi erőszaktevő esetleg az egész sztoriban sokkal nagyobb probléma, mint a miniszoknya és a pálinka. Azt üzenni a fiataloknak, hogy ők maguk a felelősek azért, ha megerőszakolják őket, hatalmas hiba, hiszen a legtöbben épp ezért nem mernek a rendőrséghez fordulni nemi erőszak esetén, mert félnek tőle, hogy őket hibáztatják majd.

Ha már kisfilmeket csinálunk, csináljunk olyanokat, amikben a fiúk figyelmét hívjuk fel arra, hogy mit jelent, ha egy részeg, miniszoknyás nővel találkoznak, és mit jelent, ha azt mondja, hogy nem akarja az aktust. Mert remélem abban mindenki egyetért, hogy akárhogy van felöltözve egy nő, akármennyire részeg, és akármennyire is kacérkodott a pasikkal a táncparketten, az nem azt jelenti, hogy megerőszakolható. Ugye ezt a rendőrség sem gondolta komolyan?

Megoldást egyébként nem adnak ezekben a videókban, hacsak nem az az üzenet, hogy mindenki maradjon otthon a mackó nadrágjában, ne igyon forrásvízen kívül semmit, és a fiatalkorát lehetőleg a szobája sarkában töltse, kötögessen, mert akkor biztos nem hívja fel magára a nemi erőszakolók figyelmét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top