Család

Sokkoló adatok a gyermekházasságokról

Határozatot fogadott el az ENSZ-közgyűlés emberi jogokkal foglalkozó bizottsága, amelyben arra szólítja fel a világszervezet tagországait, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést a gyermekházasságok ellen.

A szöveget – amelyet még a teljes közgyűlésnek is jóvá kell hagynia – egyhangúlag fogadták el.

ENSZ-adatok szerint világszerte 700 millió olyan asszony él, akivel 18 éves kora előtt léptek házasságra. A gyermekházasságok problémája jelenleg is évi átlagosan 15 millió lányt érint. A korai házasságkötés Dél-Ázsiában és a Szahara körzetében fekvő országokban a legelterjedtebb. Nigerben, ahol a legmagasabb az arány, a jelenleg 20-49 éves nők 77 százaléka 18. születésnapja előtt ment férjhez. A kiskorú asszonyok egyharmada Indiában él.

A most elfogadott határozat kezdeményezői, Zambia és Kanada azt hozták fel fontos érvként, hogy a gyermekházasságok akadályozzák a szegénység csökkentését, az oktatás javítását, a nemek közti egyenlőség megteremtését, a gyermekhalálozás elleni küzdelmet, továbbá számos betegség (köztük az AIDS) elleni fellépést.

A szöveg olyan szabályozás érvényesítésére szólítja a tagországokat, amely szavatolja, hogy házasságra csak olyan nőkkel lehessen lépni, akik teljes mértékben tisztában vannak döntésükkel, és beleegyeznek a házasságba. A gyermek- és kényszerházasságoknak a bizottság szerint véget kell vetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top