Család

A becsület védelmében ölte meg a húgát egy férfi

Egy férfi a vádak szerint a családi becsület védelmében ölte meg húgát az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld fővárosában, Groznijban.

“A hatóságok gyilkosság miatt nyomozást indítottak egy 30 éves grozniji férfi ellen. Nem kizárt, hogy becsületgyilkosság történt” – közölte az ügyészség egyik munkatársa. Akkor beszélnek becsületgyilkosságról, amikor egy nőt, akit azzal vádolnak, hogy szégyent hozott a családjára, emiatt megöl egy férfi rokona. A legtöbb becsületgyilkosságot az iszlám vallású csecsen közösségben akkor követik el, amikor a család egy női tagja házasság előtt szexuális életet folytatott.

A Memorial nevű tekintélyes jogvédő szervezet által alapított hírportál tájékoztatása szerint a 27 éves nőt október 27-én ölték meg. “A fiatalember egy nehéz tárggyal fejbe verte a húgát, majd a holttestet egy homokbányához szállította, és eltemette” – mondta a vádhatóság illetékese. A vádlott, akit a bűncselekmény elkövetése után néhány nappal vettek őrizetbe, végül bűnösnek vallotta magát.

Az emberi jogi szervezetek elítélték a becsületgyilkosságok növekvő számát Csecsenföldön. “Ez összefüggésben van azzal, hogy a hasonló bűncselekmények jórészt büntetlenül maradnak, sőt gyakran üdvözlik azokat” – közölte a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet.

A HRW példaként Ramzan Kadirov csecsen elnök egyik korábbi kijelentését hozta fel, amely jogosnak tünteti fel a becsületgyilkosságokat. “A hagyományaink szerint ha egy nő pajzánkodik, akkor a családtagjai megölik” – mondta az észak-kaukázusi köztársaságot 2007 óta vaskézzel irányító politikus, aki nyíltan kiállt a többnejűség mellett is, és úgy tartja, hogy a feleség a férj tulajdona.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top