Család

Kiűznék a családpolitikából az abortuszhoz való jogot?

Balog Zoltán miniszter szavai alapján úgy tűnik, a népesedéspolitikáról szóló párbeszédbe az abortuszhoz való jog nem való.

A VS.hu beszámolója szerint a népesedési kerekasztal ötéves fennállása alkalmából rendezett konferencián Pálinkás József korábbi akadémiai elnök magasra tette a lécet, amikor arról beszélt, megoldást kell találni arra, hogy a születésszám növekedjen. Ha bevetnek egy eszközt, arra rögtön az a válasz, hogy az csoportokat diszkriminál. “Nem diszkriminál” – utalt Pálinkás a gyermekesek támogatására a gyermektelenekkel szemben. “Nincs kirekesztés abban, ha azt támogatjuk, hogy szülessen meg minden kívánt gyermek.” Ha ehhez pozitív állami beavatkozásra van szükség, az állam tegye meg, a közösség érdekében – mondta.

Az országban nagyok a jövedelmi különbségek, egy hátrányos helyzetű térségbe, szegény, cigány családba született gyerek háromszoros hátránnyal indul egy középosztálybeli, közép-magyarországi család gyerekéhez képest. Ezért fontos arról is beszélni, “hogyan tudunk segítséget nyújtani a minőségi gyermekneveléshez” – mondta a miniszter.

Balog Zoltán – mintegy félve – megdicsérte a szocialista kormányt a Biztos Kezdet gyermekházak elindítása miatt: a program a leghátrányosabb helyzetű térségekben születéstől fogva “állami kapaszkodót” nyújt.

Balog beszélt arról is, hogy három éves kortól kötelező lesz az óvoda, terveik szerint ahhoz kötik a családi pótlék folyósítását. Bízik benne, hogy így nem lesz minden második hátrányos helyzetű hatéves iskolaéretlen.

A fejlettebb országokban csökken a gyerekszám, ennek a megállításához Balog szerint egy olyan európai és világösszefogásban kell gondolkodni, ahová “a világ demográfiai helyzetével foglalkozás ürügyén nem csempésznek be olyan fogalmakat a családpolitikába, népesedéspolitikába, mint például az abortuszhoz való jog”.

Az abortusz szigorításának kérdése időről időre amúgy is terítékre kerül. Párizsban például az év elején tízezrek vonultak az utcára, hogy így fejezzék ki nemtetszésüket, amiért Spanyolország brutális szigorításra készült. Legutóbb az Alaptörvény módosításakor aggódtak civil szervezetek, hogy valójában lopakodó abortusztilalomhoz vezethet a szigorítás. A TASZ összefoglalóját a témáról itt olvashatjátok. A biztosítékot akkor az verte ki, hogy a 2012. január elsején életbe lépett passzus a magzati életet a fogantatástól kezdve védi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top