Család

A családtámogató akcióprogram 5 pontja

A tervet azért indítja a kormány, hogy a "vágyott gyermekek" megszülethessenek. Íme az 5 pontos akcióterv.

1. Családi adókedvezmény
Mit jelent: Ez eddig is volt, ezen nem változtat a kormány. “Tulajdonképpen nem kedvezményt adnak, hanem megtartják a családoknál azt a pénzt, ami jár, és amit a gyermekek gondozására fordíthatnak. A kétgyermekesek családi adókedvezményét a jelenlegi gyermekenkénti 10 ezer forintról 2019-re 20 ezer forintra növelik, ez 55-60 milliárd forint többletet jelent a családoknak” – mondta Novák Katalin államtitkár.

2. Első házasok adókedvezménye
Mit jelent: 2015-től a házasságot kötők első gyermekük születéséig, de legfeljebb két évig havi ötezer forint adókedvezményben részesülhetnek. Azaz egy év alatt 60 ezer, két év alatt, tehát a maximális időtartamra 120 ezer forint többletjövedelemhez juthatnak a friss házasok. A kormány erre 1,6 milliárd forintot irányzott elő, és a becslések szerint az intézkedés 30 ezer házaspárt érint.

3. Lakhatási problémák megoldása
Mit jelent:  már egygyermekes családok is kaphatnak szocpolt, akár használt lakás vásárlására is.

4. Kismamák részmunkaidős foglalkoztatására is van már megoldás
Mit jelent: a részmunkaidőben dolgozó kisgyermekes szülő után ugyanúgy 100 ezer forint bruttó bérig járna az adókedvezmény a munkáltatóknak, mint a teljes munkaidősök esetében. A három- vagy több gyermekeket nevelő szülők esetében pedig 3 helyett már 5 évig kell kötelezően biztosítani a munkáltatónak a részmunkaidős foglalkoztatást, ha ezt kérik.

5. Bölcsőde
Mit jelent: a kormány célja, hogy a jelenlegi 42 ezerről 2018-ig 60 ezerre emelkedjék a bölcsődei férőhelyek száma. Ennek érdekében tavaszig ezer férőhelyet hoznak létre uniós forrásból, 700-at költségvetési forrásból és uniós forrásból, míg a következő években további 6400 férőhelyet.

FIGYELEM: szeptembertől kötelező lesz a hároméves gyermekeknek óvodába járniuk, és összekötik az óvodába járással a családi pótlék folyósítását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top