Család

25 éve nem kaptak ilyen támogatást a nagycsaládosok

Gyed extra, családi pótlék, adókedvezmény egy-, illetve kétgyermekeseknek, fiatal házasoknak – a kormány a többi közt ezekkel az eszközökkel próbálja ösztönözni a gyermekvállalást.

A tervek szerint a családi adókedvezmény rendszere tovább szélesedik. A kétgyerekeseknek járó kedvezmény mértéke 2016-tól fokozatosan emelkedik, és négy év alatt megduplázódik. Két eltartott esetében az összevont adóalapot érintő havi kedvezmény eltartottanként 62 ezer 500 forintról 125 ezer forintra nő. Egy gyermek esetén a kedvezmény mértéke 62 ezer 500 forint, míg három gyermek esetében gyermekenként továbbra is 206 ezer 250 forint érvényesíthető. Vagyis a fizetésnek százalékosan nagyobb része maradhat a keresőnél – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az m1 Az Este című műsorában elmondta: azok a kedvezmények, melyeket elindítanak, elsősorban a munkát, a foglalkoztatást és a családokat fogják támogatni. “Igyekszünk azzal segíteni, hogy a részmunkaidőben foglalkoztatott kismamáknak vagy gyermeket nevelő anyukáknak a járulékkedvezménye jelentősen nőni fog, és százezer forintig lesz immár érvényes” – vázolta.

Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke szerint az elmúlt években az adókedvezmény a családoknál annyiban nyújtott segítséget, hogy a szükséges kiadások mellett másra is tudtak költeni. Mint mondta, érkezett hozzájuk olyan visszajelzés, miszerint ennek köszönhetően egy család meg tudott takarítani, vagy felújításba kezdett, vagy tíz év után végre el tudott menni nyaralni.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első nyolc hónapjában csaknem 60 ezer gyermek született, 2,9 százalékkal több, mint az múlt év azonos időszakában. A nagycsaládosok szerint ez a családtámogatási rendszernek is köszönhető.

Székely Hajnalka megemlítette, hogy a rezsicsökkentés is enyhített a családok terhein: immár 20-25 százalékkal kevesebbet kell fizetni a közműszolgáltatóknak. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az adórendszer átalakítása nyomán immár jórészt az állam finanszírozza – az adókedvezménnyel és a családi pótlékkal – a továbblépést “két gyermekről a harmadikra”.

A kormány családtámogatási rendszerének másik lényeges eleme a gyed extra, melyet januártól lehet igénybe venni. Ha tehát egy édesanya egy gyermek egyéves kora után munkát vállal, nem veszíti el a gyedet. Ha pedig a gyed folyósítása alatt gyermeke születik, mindkét gyermeke után megkapja a juttatásokat.

A kormány januártól adókedvezménnyel ösztönzi a fiatal párok házasságkötését is – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős helyettes államtitkár. Azokat a párokat, akik közül legalább az egyik az első házasságát köti, adókedvezménnyel támogatják, ez havonta 5 ezer forint lehet az első gyermek megszületéséig.

A NOE szerint az elmúlt 25 évben soha nem volt ilyen a családok támogatása, mint most. Székely Hajnalka ezért is tartja fontosnak, hogy nemcsak a nagycsaládosok, hanem az egy- és kétgyermekesek is kedvezményesen adózhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top